Her er, hvad din region bør have med i næste udbud på lønområdet
De bedste lønsystemer ændrer sig hurtigt - lige som kravene. Her kommer Senior Key Account Manager Anders Tuff, EG, med sine bud på de tre vigtigste ting, som din region bør overveje, når I går i udbud med jeres lønsystem.
Lønområdet har for den typiske region været en af de største poster på budgettet og samtidig en af de mest komplicerede administrative opgaver. Derfor er digitalisering af området i stigende grad blevet en strategisk opgave, hvor korrekt løn til tiden blot betragtes som en naturlig ting, mens fokus er på værdiskabelse gennem overblik, reduktion af kompleksitet, fleksibilitet og medarbejderinddragelse.
– Når man tager et blik på de udbudskrav, som regionerne har, er der ingen tvivl om, at de er skærpet.
For det handler ikke længere bare om løn til tiden, men om at finde en it-løsning, der understøtter regionens strategiske behov og ønsket om data til beslutningsstøtte, siger Senior Key Account Manager, Anders Tuff og fortsætter:
- Heldigvis har lønsystemerne også udviklet sig og det giver regionerne nye muligheder, som de bør overveje. Hvis jeg skulle fremhæve tre ting, vil jeg pege på stærke systemsammenhænge, understøttelse af aktivitetsbaseret vagtplanlægning og muligheden for at bruge data på tværs af systemer.
Læs også: Fremtidens lønsystem har slutbrugeren i front
Lønsystemet er ingen ø i havet
Regionens lønsystem har historisk været betragtet som et basissystem uden større strategisk betydning. Systemet skal sikre at medarbejderne får løn som fortjent. Det billede har imidlertid ændret sig.
- I dag er der et stærkt fokus på effektivitet i hele den offentlige sektor, ikke mindst i regionerne. Det betyder, at vi i stigende grad ser, at regionerne betragter deres lønsystem som en brik i et større digitalt økosystem, der typisk omfatter regionens vagtplansystem, økonomisystem og HR-systemer. Ligesom lønsystemet skal kunne interagere med en række andre fagsystemer fx i forbindelse med dataanalyse, forklarer Anders Tuff:
- Derfor er det afgørende, at det lønsystem man vælger kan løse kerneopgaven, men nok så vigtigt, at systemet kan spille sammen med den strategi, den organisation og det systemlandskab, som regionen i øvrigt har besluttet sig for.
Læs også: Regionens lønsystem understøtter både central og decentral lønadministration
Løn- og vagtplanlægning hænger sammen
Arbejdet med løn- og vagtplanlægning hænger så tæt sammen, at netop vagtplanlægning bør være et vigtigt opmærksomhedsområde for regionen, mener Anders Tuff:
- I dag er vagtplanlægning typisk en del af et samlet lønudbud, hvor fokus har været på at få et funktionelt lønsystem, og så har man taget det vagtplanlægningssystem, som nu engang passede sammen med lønsystemet. Vi har imidlertid set et skred i markedet de sidste år, forklarer Anders Tuff:
- Den går ikke længere. Flere regioner er i gang med et opgør med den traditionelle funktions- og fagopdelte planlægning til fordel for en mere aktivitetsbaseret planlægning.
- Hvis ressourcerne på det moderne sygehus skal udnyttes optimalt, er det nødvendigt for ledelsen at sætte gang i et opgør med den nuværende silotænkning indenfor enkelte faggrupper og afdelinger - til fordel for et helhedssyn, hvor de planlagte aktiviteter og den borger det hele handler om, sættes i fokus for vagtplanlægningen.
- Regionerne ønsker derfor, at et vagtplansystem skal understøtte en reel aktivitets- og behovsstyret bemanding. Behovsstyret bemanding indenfor sundhed, pleje og omsorg giver en ensartet belastning for medarbejderne, sikrer de rette kompetencer overfor patienterne og forbedrer den samlede kapacitets- og ressourceudnyttelse, siger Anders Tuff og peger på, at der også er en økonomisk gevinst ved at stille større krav til vagtplansystemet, når man nu er i udbud med lønsystemet:
- Der er en stor økonomisk gevinst ved koordinering mellem faggrupper og enheder - dette muliggør tiltag som kan reducere overtid, vikarforbrug og sygefravær.
Læs også: Region se her: Guide til meningsfuld brug af digital vagtplanlægning
Tilgængelighed af og brug af egne data
Sidst men ikke mindst skal regionen overveje, om det foretrukne lønsystem giver adgang til øget brug af egne data.
- Alle regioner har store mængder data på lager fra diverse systemer. Desværre er de ofte er svært tilgængelige, svære at sammenstille med andre data og systemafhængige, siger Anders Tuff:
- Regionerne kan få meget mere ud af deres data, og de kan vinde meget med fx god procesunderstøttelse, front-end uafhængige systemer og ved at kunne udstille data fra andre kilder via gode dataleverancer.
Moderne systemer bør ligeledes understøtte datafangst ved kilden, både centralt og decentralt samt hos den enkelte medarbejder. For det skaber overblik for ledelsen og yder digital beslutningsstøtte, når organisationen skal optimeres og effektiviseres, siger Senior Key Account Manager, Anders Tuff, EG.
Læs også: Region Hovedstaden vil optimere deres patientforløb med bedre ressourcestyring
Læs også: Paradigmeskifte for lønadministration i regionerne
Læs også: Tips til regionalt ansatte: Hold øje med vagtplanerne og slip for kritik