Analyse: Kommunerne bør gøre op med siloerne, når de planlægger medarbejdernes arbejde
Strategisk vagt- og ressourceplanlægning en kunstart. Hvis dagligdagen i ældreplejen skal glide skal fx både SOSU hjælperen, fysioterapeuten og distriktssygeplejersken være på rette tid og sted, når opgaverne skal løses rettidigt.
Hvis ressourcerne i kommunen skal udnyttes optimalt, må ledelsen derfor tage et nødvendigt opgør med den eksisterende silotænkning inden for faggrupper og afdelinger. Det mener vagtplanlægningseksperten og direktør i Rato.Blue ApS Tobias Bøggild-Damkvist:
- I Danmark lægger man desværre ofte fremmødeplaner for hver enkelt faggruppe og desværre også isoleret for hver enkelt team eller enhed.
I praksis hænger det slet ikke sammen med den moderne kommunes behov, hvor den effektive indsats omkring en borger typisk afhænger af et højt specialiseret team, der skal supplere hinanden i situationen og være på rette tid og sted, mener Tobias Bøggild-Damkvist, der står bag en analyse af udviklingstendenser inden for strategisk vagtplanlægning.
Et klassisk resultat af den manglende koordinering kunne være den situation, hvor der ikke er overblik over, hvem der er på ferie i højtiderne, hvilket belaster de øvrige teammedlemmer og er til gene for de berørte borgere. En situation, ingen er tjent med.
Læs også: Økonomi og kompetencemangel udfordrer kommunen...
Skæve prioriteringer i planerne
Den klassiske vagtplanlægning bærer i mange kommuner også præg af at være foretaget decentralt, det vil sige helt ude i den operative enhed. Og nøglemedarbejderes ønsker og behov prioriteres ofte i planlægningen, hvor mange faggrupper skal arbejde tæt sammen, hvis de skal have succes med opgaveløsningen.
– I sidste ende forringer den manglende koordination mellem faggrupperne og på tværs af enhederne derfor den organisatoriske kapacitet, siger Tobias Bøggild-Damkvist.
Læs artikel: Strategisk vagtplanlægning i kommunen medfører mindre sygefravær...
Kræv bedre planlægningsværktøjer til kommunen
For Tobias Bøggild-Damkvist består en del af løsningen derfor i at stille større krav til de digitale planlægningsværktøjer, som bliver stillet til rådighed for vagtplanlæggere og koordinatorer i kommunerne.
– I dag er det faktisk muligt at få løsninger, der integrerer den tværgående planlægning og styring, og som gør op med den traditionelle funktions- og fagopdelte planlægning. Det betyder, at både ledere og planlæggere kan få en langsigtet oversigt og en dag-til-dag-oversigt over bemanding og arbejdsbelastning på tværs af faggrupper og enheder.
I sidste ende betyder det ikke alene mere realistiske og bedre koordinerede vagtplaner – det kan også reducere udgifter i millionklassen til overtid, vikarforbrug og sygefravær fx i ældreplejen, afslutter Tobias Bøggild-Damkvist.
Er du interesseret i at vide mere om udviklingstendenserne inden for strategisk vagtplanlægning, der kan spare regionen millioner af kroner? Så bestil – helt gratis – vores dybdegående whitepaper herunder.