Analyse: Kommunerne bør gøre op med siloerne, når de planlægger medarbejdernes arbejde
Strategisk vagt- og ressourceplanlægning en kunstart. Hvis dagligdagen i ældreplejen skal glide skal fx både hjemmehjælperen, fysioterapeuten og distriktssygeplejersken være på rette tid og sted, når opgaverne skal løses rettidigt.
Hvis ressourcerne i kommunen skal udnyttes optimalt, må ledelsen tage et nødvendigt opgør med den eksisterende silotænkning inden for faggrupper og afdelinger., mener vagtplanlægningsekspert CEO i Rato.Blue ApS Tobias Bøggild-Damkvist:
- I Danmark lægger man desværre ofte fremmødeplaner for hver enkelt faggruppe og desværre også isoleret for hver enkelt team eller enhed.
I praksis hænger det slet ikke sammen med den moderne kommunes behov, hvor den effektive indsats omkring en borger typisk afhænger af et højt specialiseret team, der skal supplere hinanden i situationen og være på rette tid og sted, mener Tobias Bøggild-Damkvist, der står bag en analyse af udviklingstendenser inden for strategisk vagtplanlægning.
Et klassisk resultat af den manglende koordinering kunne være den situation, hvor der ikke er overblik over, hvem der er på ferie i højtiderne, hvilket belaster de øvrige teammedlemmer og er til gene for de berørte borgere. En situation, ingen er tjent med.
Læs også: Økonomi og kompetencemangel udfordrer kommunen...
Skæve prioriteringer i planerne
Den klassiske vagtplanlægning bærer i mange kommuner også præg af at være foretaget decentralt, det vil sige helt ude i den operative enhed. Og nøglemedarbejderes ønsker og behov prioriteres ofte i planlægningen, hvor mange faggrupper skal arbejde tæt sammen, hvis de skal have succes med opgaveløsningen.
– I sidste ende forringer den manglende koordination mellem faggrupperne og på tværs af enhederne derfor den organisatoriske kapacitet, siger Tobias Bøggild-Damkvist.
Læs artikel: Strategisk vagtplanlægning i kommunen medfører mindre sygefravær...
Kræv bedre planlægningsværktøjer til kommunen
For Tobias Bøggild-Damkvist består en del af løsningen derfor i at stille større krav til de digitale planlægningsværktøjer, som bliver stillet til rådighed for vagtplanlæggere og koordinatorer i kommunerne.
– I dag er det faktisk muligt at få løsninger, der integrerer den tværgående planlægning og styring, og som gør op med den traditionelle funktions- og fagopdelte planlægning. Det betyder, at både ledere og planlæggere kan få en langsigtet oversigt og en dag-til-dag-oversigt over bemanding og arbejdsbelastning på tværs af faggrupper og enheder. I sidste ende betyder det ikke alene mere realistiske og bedre koordinerede vagtplaner – det kan også reducere udgifter i millionklassen til overtid, vikarforbrug og sygefravær fx i ældreplejen, afslutter Tobias Bøggild-Damkvist.
Er du interesseret i flere udviklingstendenser inden for strategisk vagtplanlægning, der kan spare regionen millioner af kroner? Så bestil – helt gratis – vores dybdegående whitepaper herunder.
Gratis whitepaper:
Trends og tendenser inden for strategisk vagtplanlægning
Trenden inden for kommunal vagtplanlægning ikke alene i Skandinavien, men også i en række andre lande som England går fra den traditionelle funktions- og fagopdelte planlægning mod en mere aktivitetsbaseret planlægning.
I dette whitepaper kan du læse om trends og udviklingstendenser inden for vagtplanlægning i et dansk og nordisk perspektiv.
Kommunens lønkontor ligger både centralt og decentralt
I Herning Kommune har man ikke decentrale lønkontorer, men så alligevel. For de fleste medarbejdere registrerer i dag de fleste af deres løndata selv, så data så vidt muligt altid fødes hos kilden.
Læs artikelBedre ressourceudnyttelse...
...på danske hospitaler krævet nyt mindset.
På regionernes hospitaler er der mange gode visioner om at sætte patienten i centrum. Men hvad betyder det egentlig, når vi taler arbejdstids-planlægning?
Læs mere
Paradigmeskifte for lønadministration...
... i kommunerne: Fra basissystem til visionært og strategisk værktøj.
Traditionelt har kommunernes lønsystemer været betragtet som basissystemer, der skulle sikre de mange medarbejdere løn til tiden – og helst uden for mange fejl. Men der er sket et skifte: Der bliver sat flere krav til organiseringen og fleksibiliteten.
Læs artikelKommunerne ændrer syn på løn- og vagtplanlægning
Tre faktorer driver udviklingstendenserne inden for den kommunale administration, og det er økonomien, organisationen og den digitale understøttelse. Og det er stærke kræfter, der har sat turbo på udviklingen, mener mærker Senior Key Account Manager Anders Tuff, EG Public Sales.
Læs mereAnalyse: Kommunerne bør gøre op med siloerne...
... når de planlægger medarbejdernes arbejde.
Vagtplanlægningsekspert og CEO Tobias Bøggild-Damkvist fra Rato.Blue ApS har haft lejlighed til at analysere arbejdet med vagtplanlægning i de nordiske lande i forbindelse med udarbejdelse af en række rapporter om emnet. Få hans vigtigste pointer her.
Læs artikelØkonomi og kompetencemangel...
...udfordrer kommunen - løsningen hedder succesfuld vagtplanlægning.
Vagtplansystemer inden for blandt andet sundhed, omsorg og det socialpædagogiske område skal i de kommende år håndtere store ændringer i arbejdsmarked, økonomi og kompetencebehov. Læs her, hvordan du tager hånd om den udfordrende udvikling.
Læs artikelStrategisk vagtplanlægning...
...i kommunen medfører mindre sygefravær, overskud hos personalet og gladere borgere.
Vagtplanlægning i sundhedsvæsenet er ikke et administrativt bijob. Det er en vigtig opgave, der, hvis udført rigtigt, medfører optimeret drift, højere medarbejdertilfredshed og gladere patienter. Derfor bør ledelsen sætte vagtplanlægning øverst på agendaen.
Læs mere