Vagtplansystem: De fleste kommuner vælger…
Den hidtil mest omfattende analyse af vagtplansystemer i kommunerne er fra slutningen af 2019 og måske stadig den bedste guide, når man skal vælge mellem de eksisterende vagtplansystemer på markedet.
Den hidtil mest omfattende analyse af vagtplansystemer i kommunerne er fra slutningen af 2019 og måske stadig den bedste guide, når man skal vælge mellem de eksisterende vagtplansystemer på markedet.
"Analyse af teknologisk understøttet vagtplanlægning" kortlægger teknologiunderstøttelsen af vagtplanlægningen i kommunerne, identificerer de centrale udfordringer, beskriver relevante cases og peger på seks områder, hvor der er mulighed for at forbedre arbejdet med vagtplanlægning i kommunerne.
Læs også: Stor analyse sætter navn på markedets bedste vagtplansystemer
Et hovedresultat i kortlægningen er, at markedet grundlæggende kun består af to seriøse leverandører, KMD og EG Silkeborg Data.
- Kommunerne ved godt, at der er tale om et begrænset antal leverandører, men jeg tror også, at alle er klar over, at konkurrencen, prissætningen og innovationen af de tilbudte løsninger er benhård, mener divisionsdirektør Johnny Iversen, EG. Han ser derfor ikke det smalle udbud af løsninger, som en begrænsning af markedet:
- Tværtimod. Vi kender alle hinanden både kommuner og leverandører, og det betyder grundlæggende blot, at vi hele tiden er nødt til at lægge os i selen, for at blive kommunernes foretrukne leverandør.
I analysen peger forfatterne på, at de fire markedsledende løsninger understøtter hovedprocesserne i kommunernes vagtplanlægning forskelligt, og at kun den nyeste løsning på markedet, EG Optima, skiller sig positivt ud.
- Jeg synes, at analysen bekræfter de trends, som vi har set, hvor vagtplanlægning bliver en stadig mere strategisk og kompliceret disciplin, hvor der er behov for nytænkning, både hos kommunerne og leverandørerne, siger Johnny Iversen, EG.
Læs også: Kommuner vælger vagtplansystem af vidt forskellige årsager
På tværs af kommunerne har analysen også identificeret seks områder, hvor kommunerne kan optimere deres vagtplanlægning, og det sætter barren for, hvad fremtidens vagtplansystem skal kunne.
Her er de seks fokusområder:
Læs mere om de seks fokusområder i "Analyse af teknologisk understøttet vagtplanlægning" .
- Analysen er spændende fordi den meget præcist peger på seks områder, der i princippet er vidt forskellige og understreger, at kommunerne står med nogle udfordringer, hvor leverandørerne skal kunne tilbyde en digital understøttelse af løsningen, siger Johnny Iversen:
- Der er for eksempel ingen tvivl om, at vagtplanlægningsfunktionen kan professionaliseres i mange kommuner, men det kræver fx et system, hvor man kan se og planlægge med ressourcer på tværs af afdelinger og let overskue konsekvenserne af en ændret vagtplan.
Læs også: Vagtplansystemet skal være kommunes følgesvend i mange år
Vagtplanlægningssystemer sælges oftest til kommuner, som en pakkeløsning, hvor vagtplanlægningssystemet erhverves sammen med blandt andet økonomi-, løn- og omsorgssystemer.
Flere kommuner har givet udtryk for, at fokus primært er på valg af fx økonomisystem, og at vagtplanlægningssystemet således ikke er det udslagsgivende i udbudsprocessen.
- Det er naturligvis med til at give en træghed i markedet, der til en vis grad begrænser kommunerne i at erhverve sig den nyeste og bedste teknologi. På den anden side viser analysen også, at mere end halvdelen af kommunerne har haft deres nuværende vagtplansystem i mere end fem år.
Derfor vil der også i de kommende år ske et større udskiftning af systemer, og jeg er helt sikker på, at det vil falde ud til fordel for et mere tidssvarende system, som EG Optima, der også får de pæneste anmeldelser i undersøgelsen, siger divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.
Formålet med analysen har været at skabe et overblik over, hvilke digitale vagtplanlægningsløsninger, der anvendes i kommunerne for at kunne identificere eksisterende som fremtidige udfordringer og muligheder.
Analysen er gennemført af Implement Consulting Group med 42.Blue som underleverandør. Analysen har været forankret i en analysestyregruppe bestående af Digitaliseringsstyrelsen, Sundheds- og Ældreministeriet, Kommunernes Landsforening samt Danske Regioner.
Analysen er hovedsageligt gennemført i anden halvdel af 2019. Analysen er gennemført med bred inddragelse af kommuner, hospitaler og regioner, både i form af spørgeskemaer, interviews, caseanalyser og workshop.
Skal kommunen holde fast i sit lønsystem eller skifte til konkurrentens? Udgangspunktet for beslutningen om, hvorvidt man skal fastholde sit nuværende lønsystem eller skifte til konkurrentens er ofte præget af de kolde økonomiske fakta.
Læs artikelNår kommunen skal indkøbe nyt lønsystem, er der mange penge at hente ved at benytte sig af ramme-aftalerne fra SKI. Og det er ikke kun prisen, der kan optimeres ved fælles indkøb.
Læs mereNår kommunen vælger lønsystem i forbindelse med et udbud, er det en alvorlig sag. For typisk er det et valg, der rækker 6-10 år ind i fremtiden. En fremtid, som de færreste tør spå om.
Læs mereStor rapport afdækker muligheder og behov for bedre teknologisk understøttelse af vagtplanlægning i kommunerne. Rapporten fra Implement Consulting Group og konsulentvirksomheden 42.Blue er et vigtigt redskab for kommunen, der skal have nyt vagtplansystem.
Læs mere om analysenSelv klassiske faktorer som pris, kvalitet og overholdelse af tidsplan spiller en vigtig rolle, når kommunerne vælger vagtplansystem, så har de stadig vidt forskellige bevæggrunde, når det endelige valg træffes.
Læs artiklenDet vagtplansystem kommunen vælger bliver kommunens følgesvend i mange år. Så det er vigtigt at valget træffes på det bedst mulige grundlag og ikke alene baserer sig på den kolde pris.
Læs artikelDen hidtil mest omfattende analyse af vagtplansystemer i kommunerne er fra slutningen af 2019 og måske stadig den bedste guide, når man skal vælge mellem de eksisterende vagtplansystemer på markedet.
Læs artikelEG leverer innovative it-løsninger til det offentlige baseret på bred forvaltningsfaglighed, dyb praksisviden og den nyeste digitale ekspertise kombineret med stor erfaring.
Ring til os på +45 7013 2211 (vores hovednummer) og få svar på dine spørgsmål, før du beslutter dig.
Senior Key Account Manager, Vest
Caspar Bergstrøm
Senior Key Account Manager, Øst
Anders Tuff