Nordjyske håndværkere forrest med it
26. februar 2018

Nordjyske håndværkere forrest med it

To nordjyske håndværkere modtog i denne måned priser som årets mest it-parate virksomheder. For begge håndværksvirksomheder har digitaliseringen blandt andet resulteret i en bedre bundlinje og bedre fastholdelse af medarbejderne. Priserne uddeles af Dansk Byggeri og anerkender et målrettet arbejde med it-værktøjer.

Hver anden håndværker herhjemme har investeret i it inden for det seneste år. Det viser nye tal fra Dansk Byggeri. Meget tyder på, at de nordjyske håndværkere er med til at drive udviklingen, og de nordjyske virksomheder Finn A. Christensen A/S i Frederikshavn og TL BYG A/S i Aalborg kunne således i forrige uge modtage hver deres pris som årets mest it-parate håndværker på Dansk Byggeris it-messe.

Anerkendelsen vækker glæde hos Henrik Krogh Holm, formand for Dansk Byggeri Nordjylland:

"Vi ser lige nu mange små og mellemstore håndværkere i Region Nordjylland, der klarer sig rigtig godt. Jeg er derfor ikke overrasket over, at vi nu også ser lokale håndværkere, der viser vejen med ny teknologi. Der bliver rift om de dygtige håndværkere i fremtiden, og it-værktøjerne er et af flere tiltag, der er med til at tiltrække arbejdskraft og dermed sikre væksten i regionen," siger Henrik Krogh Holm.

Tiltrækker arbejdskraft med it-værktøjer

Tømrer- og murerfirmaet Finn A. Christensen A/S i Frederikshavn har eksisteret i 25 år, og for grundlæggeren har digitaliseringen på ingen måde betydet et farvel til håndværkstraditionerne eller den særlige virksomhedskultur, som han har værnet om gennem årene. Tværtimod er it-værktøjerne kun med til at vedligeholde det gode sammenhold på arbejdspladsen.

"Når vi ansætter unge medarbejdere i dag, vil de gerne vide, om vi bruger ny teknologi. Til daglig registrerer vores folk tid og materiale elektronisk, og vi har en lukket Facebook-gruppe. Det gør sammenholdet bedre, når vi ikke alle er omkring kontoret hver dag, og det er helt sikkert et område, vi som arbejdsplads lige nu kan skille os ud på. Og vi ved, at det trækker medarbejdere til," siger administrerende direktør Finn A. Christensen.

Han forventer, at der vil komme endnu mere it på byggepladserne i fremtiden – ikke mindst i takt med at ingeniørvirksomhederne og de store entreprenører kræver, at man samarbejder digitalt om byggeprojekterne. En tendens, som it-leverandøren er enig i:

"I dag er det ikke nok at kunne sit håndværk. For at overleve skal man også være effektiv og have styr på forretningen. Moderne it-værktøjer kan hjælpe i alle byggeriets processer. Vi er glade for, at flere og flere håndværkere er begyndt at se teknologien som en løsning og en vej til vækst frem for at se den som et problem eller en trussel," siger Brian Sørensen, der er direktør i EG Byg & Installation, som står bag it-løsningen til håndværksvirksomhederne.

It øger væksten

Direktør Brian Sørensen tilføjer, at de digitale håndværksvirksomheder i de senere år er blevet endnu bedre til at bruge funktionerne i dybden, og han forventer, at de stigende investeringer i it-værktøjer vil medføre, at it bliver et konkurrenceparameter.

Hos TL BYG A/S i Aalborg tør man godt sætte lighedstegn mellem indførelsen af it og den positive udvikling både i vækst og tilgang af medarbejdere og ordrer, som virksomheden har haft gennem de seneste år. Regnskabschef Henrik Melgaard fortæller, at det er defineret i TL BYGs strategi at være forrest med it-værktøjer, hvilket formentlig også har gjort indtryk på dommerpanelet.

"Mit råd til andre er at indføre it i det tempo, der passer til virksomheden og dens medarbejdere. It kræver fokus fra ledelsen. Der er ingen tvivl om, at vores fremgang er drevet af, at vi nu har kunnet stramme op på alle procedurer, og at alle medarbejdere ved, hvordan vi behandler byggesagerne. Den daglige registrering har medført, at vi kan holde budgetterne og ikke risikerer at få ubehagelige overraskelser, når sagerne skal afsluttes," siger Henrik Melgaard, regnskabschef i TL BYG.

De to nordjyske it-rollemodeller fik overrakt deres priser på Dansk Byggeris it- messe på Teknologisk Institut i Aarhus den 7. februar 2018.