Frederikshavns Kommune jagter alle forbrugsbesparelser
Energiledelse har altid fyldt meget i Danmarks nordligste kommune, der nu også er frontløber på implementering af EG Omega.
I årevis har Frederikshavns Kommune været en af frontløberne inden for energiledelse og har fx CTS-systemer på omkring 90% af alle de kommunale bygninger.
"Vi har systematisk opsamlet data fra 1998 og brugt mange kræfter på at optimere forbruget af både vand, varme og el i kommunen", forklarer energikoordinator Mathias Holst Mark, der selv kom til kommunen i 2022.
Derfor har han været tæt involveret i implementeringen af EMS-systemet EG Omega, der har erstattet den tidligere løsning, Omega EMS.
"Helt ærligt var jeg skeptisk, da beslutningen skulle træffes. For jeg havde arbejdet med og set andre smarte systemer. Men da jeg fik set nærmere på EG Omega blev jeg overbevist. EG Omega kan alt det, de andre systemer kan og har desuden en flot visualisering af data, som er meget nyttigt, når man skal præsentere resultatet af vores energioptimeringer.
Så jeg er glad for valget, for det er et godt og brugervenligt system", siger Mathias Holst Mark.
De første resultater af implementeringen er kommet hurtigt og kontant
"Vi har mange bygninger og mere end 350 automatiske målere, så vi har rigtig mange data at arbejde med, også historiske. En af de først ting vi opdagede, efter vi havde implementeret EG Omega, var en fejl på et CTS-system.
Udsugningen kørte hele natten med et unødvendigt forbrug på 11 KW i timen. Det lyder måske ikke af meget, men når det sker 365 dage om året, er det alligevel en udgift, der er værd at spare for en mindre kommune", siger Mathias Holst Mark.
Et andet af de meget konkrete eksempler på energioptimering, som Mathias Holst Mark har gennemført er udskiftningen af el radiatorer med en varmepumpe i kommunens Skovbørnehave.
"Projektet havde en beregnet besparelse på 12.038 kWh/år, hvilket svarer til omkring 50% besparelse. Og hvor er det fedt, at jeg nu også kan se i EG Omega, at der er opnået en faktuel besparelse på mere end 55%, og dermed en tilbagebetalingstid på under et år", siger Mathias Holst Mark.
"Det er bare to af mange eksempler på, hvad databaseret energiledelse giver af muligheder for at bekræfte, at de penge, vi investerer, kan betale sig selv hjem efter kort tid".
De tre største fordele ved EG Omega
Her er de tre største fordele ved brugen af EG Omega, som Mathias Holst Mark fremhæver:
- Visualisering – det er supernemt at præsentere opnåede resultater over for andre som fx politikere og borgere
- Muligheder – vi er gået fra meget få muligheder og funktioner i det gamle system til en helt ny verden med vanvittigt mange muligheder i det nye
- Brugervenlighed – Første gang man ser systemet, tænker de fleste det er kompliceret, men så snart man lærer det at kende, er det super brugervenligt og hurtigt at arbejde med.
Fra registrering til proaktive indsatser
I det hele taget er overblikket og muligheden for at sammenstille og præsentere aktuelle og historiske data blandt de helt store fordele ved EG Omega:
"Tidligere bestod vores arbejdet i en vis grad i at opsamle og afrapportere på data. I dag vil vi gerne bruge data mere proaktivt til energi og forbrugsoptimering, lige som vi skal kunne redegøre for resultatet af vores indsatser i langt højere grad end tidligere. Her er EG Omega en stor hjælp", forklarer Mathias Holst Mark.
Viden til handling lokalt
Centralt kan han som energikoordinator nu løbende følge forbruget og se, hvis der er forbrugsmønstre, der ændrer sig.
Desuden er der opsat individualiserede dashboards til lokale driftsansvarlige og medarbejderne i teknisk service, så de selv kan logge ind i EG Omega og se en aktuel status på forbruget i deres egne bygninger for at prioritere og planlægge deres opgaver.
"Vi har også opsat alarmer i systemet, så de lokale driftsansvarlige får en alarm, hvis der sker noget unormalt i deres bygninger. Så kan de hurtigt rykke ud og undersøge, hvorfor varmen pludselig brager løs, eller vandet fosser ud".
Fra få til mange muligheder
Så uanset en vis skepsis fra start fortryder Mathias Holst Mark ikke, at Frederikshavn kommune har valgt EG Omega som Energy Management System.
"Vi optimerer stadig på data og brug af data, men jeg ved, at EG Omega kan vanvittigt meget. Så på et tidspunkt kommer vi også til at se på, hvordan vi kan bruge systemets AI-modul, EG Ines. Det kommer, når jeg får tid til at kaste mig ned i systemet", siger energikoordinator Mathias Holst Mark, Frederikshavn kommune.
Frederikshavn Kommune
Om Kommunen
Frederikshavn Kommune er Danmarks nordligste kommune med 110 km strand, og godt 58.000 indbyggere, der serviceres af kommunens 5.000 ansatte.
Website
Digital energiledelse med EG Omega
EG Omega er en komplet løsning til digital energiledelse og klimastyring. Ved hjælp af automatisk dataopsamling i realtid og kunstig intelligens sikrer løsningen, at I altid har et opdateret og datadrevet beslutningsgrundlag for rentable energiinvesteringer med positiv effekt på C02-regnskabet.
Kontakt os
EG leverer innovative it-løsninger til det offentlige baseret på bred forvaltningsfaglighed, dyb praksisviden og den nyeste digitale ekspertise kombineret med stor erfaring.
Kontakt os for yderligere information og demonstrationer, og vi er glade for at hjælpe dig.
Senior Sales Executive
Rasmus Pedersen
Email: rpede@eg.dk
Senior Sales Executive
Thomas Kolze
Email: tkolz@eg.dk