Byggeriets modenhedsmåling 2024
19. februar 2024

AI og klimaberegning er firdoblet i byggeriet

Ny analyse viser, at byggeriet er blevet klart mere digitalt i løbet af det seneste år. Især livscyklusanalyser (LCA) og kunstig intelligens vinder frem i byggebranchen.

Brugen af kunstig intelligens er firdoblet i byggebranchen siden 2023. Samtidig arbejder hele 84 procent af de adspurgte virksomheder nu med LCA-beregninger, der dokumenterer en bygnings klimapåvirkning.
Det viser nye tal i Byggeriets Modenhedsmåling 2024.

Det grønne fokus og avanceret teknologi er med andre ord rykket helt i front i den danske byggebranche, der har sat fart på digitaliseringen.

Vi ser, at branchen især investerer i teknologi, der kan håndtere LCA-kalkulationen, som bliver en mere central del af byggevirksomhedernes leverance Asmus Ditlev Larsen, Senior Manager, EG Construction

 

EG integrerer AI i softwaren

LCA står for livscyklusanalyse, og netop den type analyser blev et krav i vores byggelov sidste år. Vi skal beregne CO2-belastningen per m2 i alt nybyggeri. Det har - ikke overraskende - stor betydning.

Udviklingen stiller nye krav til EG som softwareleverandør, som allerede er i fuld gang:

"Vi integrerer AI i mange af vores softwareløsninger. Især AI til kalkulation og LCA-beregninger er et af de områder, hvor vi er længst fremme", siger Asmus Larsen, Senior Manager i EG Construction, der er EG's største brancheområde.

"AI har ekstra stor værdi for brugerne i den løsning, vi har udviklet, som tjekker, om en kalkulation indeholder de forventede bygningsdele og materialer. Det skaber overblik for dem, der kalkulerer - og hjælper dem til at lave analyser af deres udregning og indhold i kalkulationen".

Både mindre og større firmaer investerer i teknologi

"Uanset om det er mindre eller større virksomheder, ser vi, at branchen i øjeblikket vælger at investere i netop denne type teknologi til at understøtte byggeprocessen", siger Asmus Larsen.

"Måske fordi det er vigtigt at skabe et dybdegående prisoverblik. Eller fordi LCA-kalkulationen bliver en mere central del af byggevirksomhedernes leverance, som også kan prissættes og markedsføres overfor virksomhedernes kunder".

Byggeriets Modenhedsmåling 2024 er baseret på svar fra over 360 virksomheder og er udarbejdet af Con Tech Lab i samarbejde med blandt andet DI Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, WE BUILD DENMARK, TEKNIQ Arbejdsgiverne og Molio.

Se mere om EG's LCA-beregning her