Spar 15% på dit energiforbrug
10. marts 2023

Her er opskriften på at spare 15 % på dit energiforbrug

Vi er nødt til at spare på energien for at undgå at den grønne omstilling bliver for dyr. Igen og igen hører man, at det er let at spare op til 15% af energiforbruget. Men passer det?

På Energiforum 2023 satte arrangørerne emnet på spidsen og holdt en workshop for rådgivere og leverandører. Her fik de mulighed for helt lavpraktisk at pege på, hvordan man bedst og nemmest finder 15% energibesparelser i to konkrete bygninger, Silkeborg Rådhus og Daginstitutionen Himmel & Hav i Ballerup Kommune.

Fra EG deltog Senior Sales Executive, Rasmus Gorm Pedersen med en præsentation af de oplagte muligheder for energibesparelser, som brugen af Energy and Sustainablity Management Systemet, EG Omega tilbyder:

"Ved at anvende vores benchmark tool i EG Omega kunne vi hurtigt se, hvordan de to bygninger ser ud i forhold til andre tilsvarende bygninger i vores database.

Ud fra de nøgletalssammenligner med tilsvarende bygninger i andre danske kommuner, anbefalede vi bl.a. en 5% besparelse på peak-shaving af elforbruget, 15% varmebesparelse på prediktiv varmestyring, 5% besparelse på ventilationsdrift ved at montere IoT sensorer til at holde øje med ventilationsanlægsdrift og en 2% besparelse ved at anvender indeklimasensorer til at holde øje med at natsænkning/CTS fungerer.

Desuden fik vi en række indikationer fra den indbyggede kunstige intelligens i EG Omega INES på, at der er områder, hvor varmestyringen kan optimeres.

Så alt i alt kunne vi sagtens finde de 15% og mere til", siger Rasmus Gorm Pedersen, EG

"Vi ved, at hverdagen er travl hos alle driftsafdelinger, så vi satte os for højst at bruge en time på at finde besparelsesforslagene. Her hjælper de digitale assistenter, den kunstige intelligens, os med at pege på oplagte besparelsesmuligheder" slutter Rasmus Gorm Pedersen.

Markedet er modent

Efter workshoppen kårede et panel bestående af tre eksperter, Mads Bo Bojesen, Centerchef ejendomme, Ballerup Kommune, Lars Thygesen, Funktionsleder, Energi & Vedligehold, Ejendomme Silkeborg Kommune og Heine Knudsen, Enhedschef Energi og Miljø, Region Hovedstaden, det bedste forslag som kom fra energirådgivningsfirmaet 4BC Consulting.

Løsningen blev målt på disse parametre:

  1. Realiserbarhed (fx Hvor let/svær er løsningen at implementere? Hvad kræver den af økonomi og ressourcer?)
  2. Potentielle effekter (fx Er der fokus på en eller flere forbrugskilder? Er der større besparelser end de 15? Er der afledte positive effekter på f.eks. indeklima?)
  3. Skalerbarhed (fx Kan løsningen skaleres til flere af samme type bygninger? Kan løsningen skaleres til andre typer af bygninger? Kan løsningen anvendes af andre bygningsejere?
  4. Innovation (fx Er løsningen nytænkende? Er der anvendt særlige kreative tilgange?)

"Vi fik en flot andenplads blandt leverandørerne, og det er jeg ganske tilfreds med. For det understreger, at markedet er modent og klar med nøglefærdige løsninger.

En andenplads for præsentationen af vores løsning på Energiforum 2023 blandt Danmarks skrappeste leverandører er desuden et godt afsæt for dialogen med kunderne. For det er en ting at vise en løsning for en forsamling, men en helt anden sag at levere løsningen hurtigt, effektivt, og til den rette pris. Der stiller vi altid gerne op i en skarp konkurrence, for det haster med at komme i gang med den grønne omstilling", siger Senior Sales Executive, Rasmus Gorm Pedersen, EG Utility.

Om EG Omega

EG Omega er en komplet løsning til digital energiledelse, der ved hjælp af AI sikrer ledelsen et opdateret og datadrevet beslutningsgrundlag for rentable energi- og forbrugsinvesteringer med positiv effekt på CO2-regnskabet. Løsningen samler alle relevante data, rapporter og analyser ét sted, så du løbende kan overvåge og optimere jeres forbrug, samt dokumentere effekten af jeres indsats med konkrete data.

EG Omega er relevant for offentlige og private virksomheder med behov for energioptimering på tværs af flere lokationer.

Med EG Omega kan du automatisk identificere forbrug og CO2-udledning samt potentialet for energibesparelser i jeres virksomhed.