CLT Denmark vælger EG Ajour i byggeriet af Danmarks højeste træhøjhus
09. marts 2023

EG Ajour kvalitetssikrer træ i Danmarks højeste CO2-projekt

78 meter og 20 etager - byggeriet af Danmarks nye rekordhøje kontorhus i træ er i fuld gang. CLT Denmark leverer træelementer og har valgt EG Ajour til kvalitetssikringen.

- Med kontrolplaner og rapporter undervejs kan vi nemt kvalitetsstemple i forhold til fugtindhold, beslagtyper og dimensioner, siger projektchef John Sørensen, projektchef i CLT Denmark, der leverer træelementer til byggeriet af det nye kontorhus ved sydhavnen i Aarhus.
Den højeste træbygning indtil nu og et eksempel på fremtidens cirkulære byggeri.

EG AjourQA er valgt som digitalt værktøj til kvalitetssikringen både før og under byggeriet.


Gamle vindmøllevinger og tøj

Byggeprojektet er usædvanligt, et 'CO2-lager der rejses på havnen' ifølge CLT Denmark.
Pensionsselskabet PFA står bag det nye byggeri, der rummer masser af klimavenlige valg, for planen er så vidt muligt at bygge de 20 etager i træ og genanvende materialer i facader, lofter, vinduer og gulve: Skrottede vindmøllevinger indgår fx i solafskærmning på facaden, gammelt tøj genanvendes i isoleringen og fejlleverancer af vinduer får nyt liv i højhuset.


Svanemærket CLT til dæk

Træ belaster klimaet mindre end gængse konstruktionsmaterialer som stål og beton og vejer mindre.
CLT Denmark leverer Svanemærkede såkaldte CLT-elementer til dæk i højhuset samt limtræ til søjler og diagonaler og desuden stålbeslag, der sammenkobler elementer.

CLT betyder Cross Laminated Timber, krydslamineret massivtræ, hvor lameller er limet sammen i tvær- og længdegående retning i hvert lag og derefter presset og hærdet.
Når man samler træet på den måde, giver det en meget høj styrke og dimensionel stabilitet. CLT har først vundet indpas i byggerier herhjemme i løbet af de seneste 3-4 år.


EG Ajour sikrer dokumentationen

- Vi bruger EG AjourQA til kvalitetssikring ved både leverancer, præmontering og på byggepladsen, fortæller projektchef John Sørensen.

- Når man bygger i træ, er fugt altid noget, man snakker om. Derfor skal vi til enhver tid kunne dokumentere, at tingene er i orden. Vores massive træelementer optager ikke fugt som almindelige kassetter og leveres med 12 procent fugt. Det er meget vigtigt, at vi løbende kan dokumentere, at fugten ikke overstiger det tilladte.

- Vi har altid dokumentationen med EG Ajour, der gør kvalitetssikringen rigtig brugervenlig, digital og meget nemmere end alt det andet og løse papirer, siger John Sørensen, projektchef i CLT Denmark.

Byggeriet forventes færdigt i 2024.

Få flere detaljer om hvordan CLT Denmark anvender EG AjourQA i højhuset