Ajour System
14. september 2022

Når EG's digitale løsninger hjælper orangutanger

Aalborg Zoo har ombygget deres anlæg til orangutanger - med hjælp fra Ajour Systems platform i byggeprocessen.

I efteråret 2021 gik Aalborg Zoo i gang med at renovere orangutanganlægget. Det var bygherrerepræsentant Rambøll Aalborg, der administrerede orangutangprojektet i Aalborg Zoo og benyttede sig af Ajour Systems digitale løsninger til byggeriet.

De har udover transparent kommunikation haft mulighed for at samle tilsyn, kvalitetssikring og projektmaterialer, så alle ser det samme Jens Westh, konsulent, Ajour System, en del af EG

- For Aalborg Zoo, herunder bygherrerepræsentant Rambøll Aalborg, gjaldt det om at eje dataene og dermed styre Ajour platformen fra mobiliseringsperioden til aflevering af byggeprojektet. De var således herre over hvilke brugere, der skulle tilkobles og hvilke rettigheder de skulle have, fortæller Jens Westh, konsulent fra Ajour System og fortsætter: 

- Ved at have en fælles platform, som bygherre selv ejer, har alle således et sted at arbejde. De har dermed haft, udover muligheden for transparent kommunikation, mulighed for at samle alle former for tilsyn, kvalitetssikring og projektmaterialer, så alle ser det samme.  

Ti meter højt anlæg
Det nye orangutanganlæg er over ti meter højt, så orangutangerne kan klatre højt til vejrs. Det daværende orangutanganlæg var fra 1978, og trods løbende vedligeholdelse var det nedslidt og kunne ikke imødekomme orangutangernes naturlige levevis. 

- Orangutanger lever 98 % af tiden i træerne og opholder sig kun sjældent på jorden. Derfor har vi i designet af det nye anlæg fokuseret på at skabe kubikmeter fremfor kvadratmeter. På den måde tilgodeser vi orangutangernes naturlige bevægemønster og adfærd. Indretningen er fleksibel, så klatretov kan flyttes rundt, og gennem låg i taget kan vi sænke grene, foderautomater og andet materiale ned, som kan udfordre orangutangerne til at klatre og bruge tid på at lede efter foder, fortæller Helle Justesen fra Aalborg Zoo.

Ajour System er specialiseret i Software-as-a-Service til byggebranchen, herunder software til alle faser af byggeriet. Ajour System har været en del af EG siden april 2022.

Læs mere på Ajour Systems hjemmeside