EG Solar Aarhus
13. marts 2020

Sådan laver du præcise tilbud - helt ned på sekunder

Hvordan kan du som installatør være sikker på, at du tjener penge på de tilbud, du sender ud? Det fik et hold indbudte elektrikere og elinstallatører et præcist svar på, da de fik en demo af en digital tilbudsberegner på et ERFA-møde i Aarhus.

Mødet var arrangeret af EG A/S og CalWin som et gratis kursus til interesserede i elbranchen. Denne gang i lokalerne hos el-grossisten Solar A/S.

Læs her, hvad du kan få ud af at deltage på et ERFA-møde og de kurser, som foregår over hele landet.


Om du tjener penge på et tilbud, kan du få et klart svar på i tilbudsberegneren, der hedder Dynamic EL. Det er et kalkulationsprogram til elinstallatører, som bliver demonstreret i detaljer denne formiddag i Aarhus.

- Det er godt nok præcist det her, siger Peter, en af deltagerne, efter kort tid. De fremmødte installatører er en blanding af kendere af Dynamic-programmet og ikke-kendere, der gerne vil blive klogere på, om programmet kan være en hjælp til at regne tilbud i deres firma.

Spar tid og penge med en digital beregner

Altid opdaterede priser, overblik over alle omkostninger - også alle småkomponenter, og adgang til grossister og leverandører i programmet: Der er mange fordele ved tilbudsberegneren ifølge Kenni Westh fra EG Byg & Installation, der viser, hvordan programmet fungerer.

- Tid er vigtig! Og gør en stor forskel i sagerne. Dynamic regner korrekt og sikrer, at du tjener på opgaverne. Og du sparer tid på at lave dine tilbud, fordi det, du skal bruge, allerede er lagt ind i programmet, forklarer Kenni Westh.

En af de ting, der allerede er i programmet, er præcise tal på de enkelte arbejdsopgaver.

Akkordsystemet EBA sætter tid på opgaverne

- Akkordarbejde skal i dag måles op efter el-branchens akkordsystem, EBA. Tekniq Arbejdsgiverne, vores el-faglige organisation, har taget tid på mange el-arbejdsopgaver, altså målt hvor lang tid den enkelte opgave tager for en installatør, helt ned på sekunder, fortæller Michael Røslau fra LF Beregning, som supplerer Kenni Westh ved projektoren. LF Beregning er Danmarks største elberegnerfirma, som kalitetssikrer data i Dynamic.

Alle målingerne er lagt ind i en stor database og har siden 2017 erstattet Landspriskuranten for installationsarbejde eller 'prisbogen', som mange kalder den.

- Nu regner man med tid på opgaverne i stedet for lønkroner. EBA er altså opbygget anderledes og langt mere nøjagtig end den gamle priskurant-bog, forklarer Michael Røslau.

- Og EBA er implementeret i Dynamic-tilbudsberegneren.

Hver vare har minutter og sekunder

Step for step får deltagerne demonstreret, hvordan de enkelte 'vinduer' i programmet fungerer. Oprettelse af sager, grossistkartotek, leverandørlister, varer og tegninger af varer, antal, længder, stykpriser m.m. Meget detaljeret. Alt det, der allerede ligger i programmet, gør det nemmere at få overblikket:

- Tekniq har lavet en skabelon med mange undergrupper, igen med tider på. Tiderne er knyttet nøjagtig til varens nummer. Det er nyttigt, fordi der typisk er en stor tidsforskel forbundet med de enkelte varer og opgaver. Et arbejde, der justeres og opdateres hele tiden, fordi der jo er varer, der udgår og nye, der kommer til, siger Michael Røslau.

Tjener du på dine opgaver?

- Du får fx 3 minutter og 6 sekunder for at montere en bestemt spot, men derudover skal du jo huske at få de næste materialer med.

Kenni Westh fra EG Byg klikker på musen og springer til et eksempel med kabler og rør, hvor undergrupperne udfolder sig. Her vælger man først antal meter, og i næste gruppe eksempelvis et kobberkabel og videre til metoden for montering, fx om man clipser kablet på træ eller man bøjler det. Eller om kablet skal på tegl. Der er nemlig forskel på tiden, det tager.

- Derfor kan du regne meget præcise tilbud med Dynamic. Programmet hjælper ved at være en huskeliste for tilbuddet samtidig med, at du kan se, om du tjener penge på en opgave, når du har lavet hele bruttoprisberegningen, hvor du også har bruttotiden på opgaverne, siger Kenni Westh.

Lav dine egne units

I Dynamic kan man oprette sine egne units, som er lister over de varer og komponenter, du som installatør typisk bruger, når du udfører dine el-opgaver. En unit med fx 30-40 varer, man bruger igen og igen, gør det nemt at lave efterfølgende tilbud og huske alle dele. Man kan redigere og ændre i sine units løbende efter behov.

Bruger Excel, men…

Deltager Chris Rasmussen fra Lux-El er interesseret i at vide, om det kan betale sig for ham at bruge Dynamic, som han ikke kender i forvejen.

- Hvis man fx har sager til over 200.000 kroner, tror jeg, at man kan lave det meget præcist i programmet. Jeg bruger Excel i dag, og når vi har haft store sager, har vi betalt os fra at få andre til at regne tilbuddet, fortæller Chris Rasmussen.

- Jeg skal hjem og overveje, om det er anvendeligt for mig i firmaet.

Nye møder og kurser

ERFA-mødet slutter med en gratis frokost, hvor deltagerne får mulighed for at få svar på de sidste spørgsmål.

Er du interesseret i en af de kommende demoer af Dynamic-programmet? Så kontakt os på telefon 6310 2057.

Fem fordele ved Dynamic

Dynamic er den mest anvendte tilbudsberegner blandt installatører herhjemme. Beregneren er i flere varianter til både el, vvs og ventilation.

Fem fordele ved Dynamic:
• Udregner tilbud lynhurtigt
• Garanti for præcise tilbud
• Indeholder varelister fra grossister
• Bestilling direkte hos din grossist eller leverandør
• Skaber overblik over dine sager og nøgletal