Ny teknologi
21. februar 2020

Whitepaper: Nye teknologier i det offentlige – nu og i fremtiden

Digitale teknologier med potentiale til at disrupte den offentlige sektor dukker hele tiden op. Men der er en udfordring.

Digitale teknologier med potentiale til at disrupte den offentlige sektor dukker hele tiden op.

Nogle digitale værktøjer viser sig på kort tid som game changers. Andre svirrer ukontrolleret mod lyset og brænder op som digitale døgnfluer.

Her er to forslag til, hvordan du hurtigt kan blive opdateret om de nyeste teknologier.

 

KL's Teknologiradar 2020

Et godt sted at starte er Kommunernes Teknologiradar 2020. Det er et digitalt værktøj, som viser forskellige teknologiers modenhed i kommunerne.

Teknologiradaren giver et overblik over, hvilke teknologier, der er relevante og modne til implementering eller afprøvning, og hvilke man blot skal holde øje med eller afvente yderligere modning af.

KL's Teknologiradar er resultatet af en undersøgelse blandt eksperter og kommuner. Der er udviklet i alt syv radarer. Én for hvert af de seks kommunale fagområder og en samlet radar. Den enkelte teknologis placering i de forskellige radarer viser dens gennemsnitlige modenhed i kommunerne.

Læs mere: Her finder du KL's Teknologiradar 2020

 

Kom tæt på kommunerne

EG har selv bedt tre kommunale digitaliseringschefer og en teknologisk talsmand give deres bedste bud på, hvilken rolle nye teknologier spiller i det offentlige – lige nu og i den nærmeste fremtid.

Vi har taget udgangspunkt i EG’s TechRadar og de 11 teknologier, som EG har udpeget – fx virtual reality, sociale medier og droner.

Formålet med artiklerne er at give kommuner og regioner inspiration til i højere grad at udnytte de nye teknologier og de muligheder for fx effektivisering, besparelser og større borgertilfredshed, som teknologierne kan tilbyde, hvis de bruges optimalt.

 

Det offentlige tøver fortsat

En af de tendenser, der træder tydeligt frem er, at kommunerne og det offentlige generelt forholder sig relativt tøvende over for de nye teknologier og dermed ikke udnytter deres potentialer til fulde.

Årsagen er blandt andet hensyn til dataetik og -fortrolighed, som er et stadigt mere aktuelt tema i kommunerne i disse år. Det påvirker fx kommunernes brug af sociale medier og datagenereret analyse.

Læs artikel: Mobilen ændrer den offentlige sektor