Mød EG på Folkemødet
14. juni 2019

Fredag: Hvor er EG på Folkemødet i dag?

EG's besætning på Folkemødet er i år sammen med en række gode kolleger fra IT-Branchen påmønstret IT-Paratskibet.

Skibet ligger til kaj midt i Allinge Havn, og her afvikler EG i dag fredag en debat om sundhedsreformen på skibets dæk.

Det foregår fra klokken 13:30-14:30 på IT-Paratskibet under overskriften:  Borgernært sundhedsvæsen: Flere læger eller mere teknologi? 

Patienten skal først. Sådan lyder den politiske parole, som stort set alle politikere er enige om. Vi skal have rykket lægen tættere på patienten, for der er jo ingen grund til, at sygehusene skal stå for opgaver, som kan løses billigere hos den lokale læge, og ingen grund til at presse patienten ud på en dagsrejse til storbyen for at få taget en prøve, som kommunens hjemmesygeplejerske kan fixe.

Hvordan opfylder vi ønsket om mere nærhed, sammenhæng, kvalitet og stærkere rettigheder for patienterne. Et centralt bud på en løsning er at nedbringe antallet af indlæggelserne på landets sygehuse ved at rykke flere behandlinger ud til de praktiserende læger og kommunerne. 

Men findes der overhovedet læger derude, hvor danskerne bor? Kan de løse de nye opgaver, som de bliver bedt om at tage på sig? Og kan sundhedsreformen gennemføres med den teknologi, som vi kender i dag? Kigger vi i det hele taget nok ud af forruden, eller ser vi for meget i bakspejlet?

Paneldeltagere 
• Adam Wolf, administrerende direktør, Danske Regioner
• Christian Harsløf, direktør for digitalisering og teknologi samt sundheds- og ældreområdet, KL
• Jonatan Schloss, direktør, PLO
• Dorte Maarbjerg Stigaard, Innovationsdirektør, AAU
• Johnny Iversen, divisionsdirektør, EG

Moderator på debatten er journalist Rasmus Mark Pedersen.

EG på OPS-Scenen


Sidst på fredagen finder du EG på OPS-Scenen.

Fra klokken 16:30-17:30 diskuterer vi automatisering i det offentlige.

Overskriften for debatten er: Skal robotterne have lov til at slå sagsbehandlerne ihjel?

Borgerne venter, mens sagsbehandlerne knokler med stakkevis af sager, som de skal sikre en sagsbehandling, hvor forvaltningslovens principper om ligebehandling overholdes. I hver sag afsøges ankestyrelsens afgørelser efter standardiserede rutiner med henblik på at fremstille borgerens sag konkret og objektivt, så den kan vurderes skønsmæssigt i af et visitationsudvalg.

Forestil dig at tusindvis af timers forundersøgelser i de kommunale myndigheder overtages af software-robotter. Sagsbehandlernes stakkevis af undersøgelsesopgaver er forsvundet, og bunker af skattekroner er frigivet til mere velfærd. 

Spørgsmålet er, hvor langt kan vi gå? Hvordan sikrer vi, at skøn ikke bliver sat under regel, når det er en robot, der laver det meste? Eller skal vi bare lade robotterne tage det hele og afskaffe sagsbehandlerne?  For dels spare vi penge, dels vil vi om få år ikke have sagsbehandlere nok, da der ganske enkelt ikke er mennesker nok at uddanne. Til gengæld ved vi, at flere vil have behov for mere velfærd.

Paneldeltagere:
• Helle Linnet, social- og arbejdsmarkedsdirektør, samt landformand for Socialchefforeningen, Vordingborg Kommune
• Mads Samsing, næstformand HK Kommunal
• Johnny Iversen, divisionsdirektør, EG 
• Frederik Bruhn, advokat, DAHL advokaterne, 

Moderator på debatten er Steen Houmark, direktør, De 4 Vinde.

Redskaberne til en øget digitaliseringsgrad er blandt andet nemme og brugbare selvbetjeningsløsninger. 

Det ser alt sammen pænt ud. På papiret, for den grimme sandhed er, at man netop på grund af øget digitalisering af det offentlige risikerer at ekskludere en stor gruppe analoge medborgere. For hvordan er det lige man som udviklingshæmmet håndterer en digital signatur? Hvordan skal den hjemløse misbruger logge ind på hjemmesiden med sit NemId fra en ikke-eksisterende smartphone? Og hvad med de unge, som faktisk slet er så digitale, som vi tror?

Paneldeltagere:
• Professor Kim Normann Andersen, CBS
• Teknologikritiker Anders Kjærulf, Analogiseringsstyrelsen
• Manager Mikkel Winther, EG
• Direktør Bo Mollerup, Socialt Lederforum

Moderator på debatten er journalist Rasmus Mark Pedersen.

Læs mere: Se program for Folkemødet

Læs mere: Lad os digitalisere den offentlige sektor sammen