Aabenraa kirke kapel og krematorie
13. december 2019

Aabenraa Krematorium: Første sognekrematorium på nyt krematoriesystem

Krematoriet i Aabenraa er som det første sognekrematorium kommet på EG Brandsofts nye krematoriesystem. I EG Brandsoft er vi ved at samle alle krematorier på en fælles platform. Det giver krematorierne langt nemmere og hurtigere arbejdsgange, blandt andet har bedemændene nu selvbetjening, og den største del af arbejdet sker via mobilen. På kontoret er det slut med at skrive en masse papir ud.

- Man skal lige vænne sig til at se det hele på en skærm og stole på det, når man er vant til at have alle de der papirer, siger Anette Jørgensen, der er overassistent på Aabenraa Sogns Fælleskontor, da vi ringer til hende for at høre, hvordan det er gået med at komme på det nye system.

- Jeg forventer, det bliver godt. Det vil helt sikkert spare tid her på kontoret. Jeg skal jo ikke længere skrive etiketter til kister og urner og papirer til kremationspersonale ud. Dødsanmeldelserne bliver scannet. Det er papirløst, og en anden måde at gøre tingene på. Med mindre tastearbejde, fortæller Anette Jørgensen.

Hurtig opstart
Det har kun taget få dage for sognekrematoriet at komme på det nye system:
- Det er gået smertefrit med opstarten. Det er meget nyt, og vi har endnu ikke været hele proceduren igennem, siger Anette Jørgensen.

Selvbetjening og det meste via smartphone
Systemet gør arbejdet nemmere ude i sognene. Bedemændene scanner selv med deres kort og stregkoder, når de indleverer. Den største del af arbejdsflowet sker via smartphonen. Alt foregår digitalt, også for kremationspersonalet.
Den nye mulighed for selvbetjening for bedemændene gør en stor forskel i hverdagen. Og udover at tingene går hurtigere, giver systemet en væsentlig bedre sikkerhed i sagsbehandlingen.


Fakta om Aabenraa Sogns Krematorium
Aabenraa Sogns Krematorium dækker hele Syddanmark, og med et stigende antal kremeringer over årene er der behov for et nyt og større krematorium. Krematoriet er specielt, fordi det kan håndtere meget store kister og modtager derfor også kister fra Sjælland.
Krematoriet består af en gammel del og et helt nyt krematorium, der endnu ikke færdigbygget og forventes færdigt i 2020. Det nye krematorium er på 450 kvadratmeter og har en kapacitet på op til 3500 kremeringer om året.

Fakta om kremeringer i Danmark
Antallet af kremeringer herhjemme er steget. I 2018 blev knap 84 % af i alt 55.232 afdøde på landsplan kremeret. Antallet af kremeringer er steget fra 41.707 kremeringer i 2001 til 46.340 i 2018.
Kilde: Danske Krematoriers Landsforening