15. marts 2018

Er der styr på persondata i byggeriet? Tag testen

Lige nu er der stort fokus på EU's skærpede persondataforordning – GDPR – som træder i kraft den 25. maj. Som håndværker og installatør har du ikke nødvendigvis følsomme data – eller har du? Vidste du, at selv almindelige persondata skal behandles ansvarligt? Forhold dig til GDPR nu, inden sommertravlheden for alvor sætter ind, lyder anbefalingen fra Brian Sørensen, direktør i EG Byg & Installation.

For mange virksomheder i byggeriet kan det forekomme irrelevant at skulle forholde sig til persondataforordningen. Imidlertid har den nye forordning indflydelse på dagligdagen i enhver virksomhed i EU, og mange opbevarer flere forskellige data, end de tror. Det kan være alt fra medarbejderdata til et kundekartotek til arbejdssedler med diverse oplysninger på.

Du kan få et godt overblik over din virksomheds data og GDPR-parathed i Erhvervsstyrelsens onlinetest –  PrivacyKompasset. Har får du på baggrund af 23 spørgsmål en rapport med beskrivelse af, hvad du skal gøre for at efterleve databeskyttelsesreglerne. Du finder også svar på grundlæggende spørgsmål om ansvarlig datahåndtering.

Kortlæg din databehandling

En af de store ændringer ved indførelsen af GDPR er ansvarlighedsprincippet, der kort fortalt medfører, at du som virksomhed skal kortlægge dine persondata. Og ikke nok med det – du skal efterfølgende også påvise din virksomheds ansvarlighed ved fx at beskrive procedurer, løbende forholde dig til risici ved databehandlingen og undervise dine medarbejdere.

"Det er vigtigt, at du tager aktivt stilling til, hvem der har adgang til data i jeres virksomhed, og hvilke kundedata du gemmer. Det handler om vaner, og det betyder for eksempel, at du ikke længere kan have arbejdssedler med navne og adresser liggende frit i varebilen, så man kan se dem udefra. Her er det selvfølgelig en fordel med et it-system, der holder styr på, hvem der har adgang til hvilke data," siger Brian Sørensen, direktør i EG Byg & Installation.

Her kan du læse mere

Se mere om GDPR i byggebranchen i denne video med direktør Brian Sørensen fra EG Byg & Installation.

Du kan allerede nu hente Datatilsynets vejledning til den obligatoriske fortegnelse over dine databehandlingsaktiviteter og gå i gang med kortlægningen. 

Desuden er mange brancheorganisationer også klar med vejledninger, du kan tage udgangspunkt i. Læs mere hos blandt andre TEQNIQ og Dansk Byggeri.