06. december 2018

Tiltræk unge kræfter med it

Den næste generation af håndværkere gider ikke virksomheder, der holder fast i ringbind og gammeldags ugesedler. De forventer en digital arbejdsplads. Der er rift om unge, friske kræfter på byggepladserne, så har din håndværksvirksomhed styr på det digitale, får du flere ansøgninger.

Ikke alle unge mennesker i dag interesserer sig for it. Alligevel er det helt naturligt for dem at arbejde med it-værktøjer. Du kan heldigvis blive digital for få penge – og det betaler sig.

Brug sociale medier

Lever din virksomhed ikke på de sociale medier, risikerer den at blive betragtet som ikkeeksisterende eller irrelevant. For de yngre generationer er de sociale medier er nemlig en central del af arbejdslivet.

En aktiv på profil på de sociale medier behøver ikke at kræve meget arbejde. Læg løbende korte historier og billeder ud af dine byggeprojekter. Det efterlader også et godt indtryk hos kunderne, der desuden får nemmere ved at finde dig.

Sats på mobile og brugervenlige løsninger

En smartphone er i dag ekstremt brugervenlig, så vi forventer, at it på arbejdspladsen også er logisk og enkelt. Særligt de yngre generationer har ingen tålmodighed, hvis et it-system er ustabilt eller kræver oplæring – det skal bare virke. De unge kolleger forventer desuden, at alt kan klares fra mobilen. Og for dig er en mobil løsning langt mere effektiv.

Gå forrest som leder

Når først de unge kolleger har opdaget en digital løsning, der klarer opgaven smartere, er det demotiverende for dem, hvis du som mester insisterer på pen og papir.

Som leder skal du også forstå at udnytte de eksisterende it-systemer effektivt – måske er en fællesbesked via opgavefunktionen bedre end et opkald eller en sms.

Involver dine medarbejdere

Start med de it-interesserede medarbejdere, når du digitaliserer din virksomhed. Lad dem være de første til at prøve nye funktioner af, så vil de helt naturligt inspirere kollegerne til at gøre det samme.

Flere håndværkere har haft succes med at lade medarbejderne styre virksomhedens profil på de sociale medier. Det gør ofte opslagene bedre og fjerner opgaven fra dit bord. Og det motiverer de kolleger, der brænder for de sociale medier.

Eksempler på digitale løsninger, de unge vil have:

 • Bilagsscanner
  Når du tager et billede af en faktura eller rekvisition, kan en bilagsscanner straks læse informationerne og kategorisere dem. Om få år vil det være utænkeligt for de nye generationer, at de selv skal i gang med at taste CVR-nummer og adresse ind på leverandøren. 

 • Mobil tids- og materialeregistrering
  Det kræver måske lidt tilvænning i starten, men i længden er tids- og materialeregistrering nemmere for dine medarbejdere, og det fjerner besværet med løn, kørsel og fravær. Som mester får du fuldt overblik over sagsøkonomien og kan reagere hurtigt. 

 • Automatisk bogføring
  Mange taler om machine learning for tiden. For en håndværksmester er bogføringen et område, der allerede delvist kan klares på basis af it-systemets egne erfaringer. Det kan spare dig mange kontortimer, reducere fejl og optimere dit cashflow. 

 • App til kvalitetssikring
  Gør dokumentation til en sport. Når dine svende afslutter en opgave via appen, kan du gøre det obligatorisk, at de også tager et billede eller udfylder et KS-skema. Informationerne ligger herefter gemt på sagen til brug for afleveringsrapport, fremtidige tilbud m.m.