It-modne håndværkere 2018
19. december 2018

Tillykke til danmarksmestrene i it

Danmarks mest it-modne håndværkere er netop blevet offentliggjort, og for fjerde år i træk bruger 3 ud af 5 vindere et it-system fra EG Byg & Installation: Adserballe & Knudsen vandt i kategorien 'planlægning', Murerfirmaet Holm & Eistrup Entreprise ApS vandt i kategorien 'Administration' med it-løsningen EG One, og Malerfirmaet Carsten Sørensen A/S vandt i kategorien 'Aflevering' med it-løsningerne EG Visual og EG Malerkalk.

Hvert år i forbindelse med Dansk Byggeris it-messe uddeles prisen for årets mest it-modne håndværker til de virksomheder i byggeriet, der er længst fremme med at bruge it-værktøjer inden for fem centrale områder.

Fokus på et samlet it-system
Selvom investeringerne i it de seneste år har været stigende, er der ifølge den nyeste it-analyse fra Dansk Byggeri og BASIT alligevel en tendens til, at flere håndværkere ønsker sig endnu bedre it-værktøjer – særligt it-værktøjer, der nemt kan fungere sammen. Det er der ifølge de to vindere heldigvis råd for.

Styr på alle projekter med EG Malerkalk
"Hos Malerfirmaet Carsten Sørensen A/S er vi 180 mand, og vi udfører alle former for malerarbejde. Vi har siden 1995 brugt it-værktøjer fra EG Byg & Installation. Det er en kæmpe fordel, at vores it-systemer taler sammen, og uden dem ville det være meget svært at holde styr på alle vores projekter og holde et fornuftigt dækningsbidrag", siger Line Sjørup, direktør hos Carsten Sørensen.

Hun fremhæver især kalkulationsprogrammet EG Malerkalk, som ifølge hende er helt centralt for, at virksomheden har styr på sin sagsstyring og beregninger med hensyn til både materialer, bemanding og tidsforbrug.

Klarer al administration uden en bogholder
Også hos årets anden vinder har det haft stor betydning at have et it-system, hvor tingene hænger sammen.

"Vi er en relativt ung virksomhed, og da vi skulle vælge it-system, prøvede vi flere forskellige. Og jeg må indrømme, at jeg er ovenud tilfreds med, at vi valgte EG One. Det er bare så nemt at bruge. Det hele hænger sammen, og selvom vi er ni mand i virksomheden, har vi endnu ikke nogen bogholder ansat. Vores svende taster selv deres timer i den app, der hører til EG One, og så ruller de ind på sagen sammen med materialer klar til fakturering. Vi slipper for al bøvlet med at holde styr på flere systemer, og vi sparer så meget tid!", fortæller murermester Ulrik Holm Rasmussen fra Murerfirmaet Holm & Eistrup.

Kom i gang – det betaler sig ikke at vente
De seneste år er virksomheder inden for byggeriet for alvor begyndt at tage it-systemer og digitalisering alvorligt. Det viser tal fra Dansk Byggeri og BASIT. Der er dog stadig mange håndværksmestre, der ikke anvender et it-system, men som fortsat bruger ringbind, lommeregner og kuglepen.

Det er ifølge årets it-modne håndværker Ulrik Hold Rasmussen en skam, og han har en opfordring til andre håndværkere. "Se at få taget tyren ved hornene! Når det kommer til it, er der ingen grund til at vente. Det frigiver så mange ressourcer at have det rigtige system."

Samme opfordring kommer fra Line Sjørup Hansen, direktør hos Malerfirmaet Carsten Sørensen A/S. "Det er bare om at komme i gang. Det kan godt være, at det lige først virker overvældende, men uden et godt it-system, risikerer man økonomiske tab. Det er i det hele taget svært at drive en god forretning uden total økonomisk opmærksomhed på hver enkelt byggesag, om det så er en ombygning hos fru Jensen eller et større sygehusbyggeri".

De mest it-parate virksomheder i 2018 er:
Tilbudsgivning: Vesti Olsen og Hansen
Planlægning: Adserballe & Knudsen
Udførelse: Nykøbing El-Service
Aflevering: Malerfirmaet Carsten Sørensen A/S
Administration: Holm & Eistrup Entreprise ApS

De fem it-rollemodeller modtager deres priser på Dansk Byggeris it-messe den 5. og 6. februar 2019. Bag kåringen af de fem vindervirksomheder står et dommerpanel sammensat af direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut/Byggeri, branchechef Steen Hoeck Klausen, Arbejdsgiverne, direktør Martin Profit Jacobsen, BASIT, og chefredaktør Klaus Tøttrup, Mester Tidende.