Hvor tjener du dine penge?
26. april 2018

Hvor tjener du dine penge?

Løbende efterkalkulation hjælper med at holde styr på din bundlinje. Selvom det går godt for byggebranchen lige nu, er risikoen for konkurs stor, viser ny analyse fra Dansk Byggeri. Derfor skal du gøre dig særligt umage og kigge dine byggesager igennem, også når de er afsluttet, så du kender din kerneforretning og ved, hvilke sager og kunder der er bedst for din virksomhed.

Byggebranchen er et marked, der er præget af stor udskiftning og dynamik. Nye virksomheder starter op, mens andre bukker under. Og det er ikke kun de nye virksomheder, der risikerer konkurs, det er også de etablerede spillere. Sådan lyder konklusionen fra Dansk Byggeri, der har analyseret de nyeste konkurs- og branchetal fra Danmarks Statistik.

"Der er en gammel sygdom i branchen med en tendens til at kigge for meget på toplinjen frem for på bundlinjen. Samtidig er byggeriet i sin natur en branche, hvor man let bliver afhængig af en enkelt kunde eller en enkelt stor ordre, og det gør en sårbar," siger cheføkonom hos Dansk Byggeri Bo Sandberg, der står bag analysen i en artikel i Mester Tidende den 10. april 2018 (Konkursspøgelset lurer, mester!).

Gør fejl til gode lærepenge

Efterkalkulation handler om alt det, der ligger mellem top- og bundlinje. Her får du svar på, om du tager den rigtige pris for en opgave, om du bruger for mange timer på den, og i det store billede om din virksomhed bør løse denne type opgaver – om du har de rigtige kunder. Det kan måske lyde tidskrævende og besværligt, men det er ikke desto mindre nødvendigt, hvis du vil sikre dig, at du holder din virksomhed på rette kurs.

Hos entreprenørvirksomheden Holm & Eistrup Entreprise ApS på Fyn er tilgangen, at lidt efterkalkulation er bedre end ingenting.

"Efterkalkulation giver os vigtig viden om, hvordan vi skal køre forretningen fremadrettet. Når jeg til slut efterkalkulerer mine byggesager, kan jeg se, om vi har regnet prisen rigtigt. Derfor ved vi til næste gang, hvilke typer sager der hænger sammen, og hvor vi skal give tilbud eller lade være. Du kan sige, at vores fejl bliver lavet om til gode lærepenge," siger medindehaver af Holm & Eistrup Entreprise ApS Ulrik Holm Rasmussen.

Travlhed skaber flaskehals hos mester 

Som mester er det vigtigt at prioritere din virksomheds økonomiske sundhed – også selvom du har travlt. Ellers risikerer du at havne i en nedadgående spiral, hvor du knokler løs uden at sikre, at det kan betale sig. EG Byg & Installation har arbejdet med at optimere byggeriets processer gennem mere end 35 år, og ifølge direktør Brian Sørensen gentager mønstret sig i opgangstider:

"Jo flere byggesager du tager ind, jo mere kræver det også af dig som virksomhedsleder. Du skal have bedre overblik, koordinere flere igangværende sager, og så skal du hurtigt hente penge ind, så du holder omkostningerne hjemme. Flere byggesager skaber mere sagsadministration, hvor du som mester risikerer at blive flaskehals. Moderne it-systemer hjælper dig med at uddelegere opgaverne, uden at du mister kontrol, og de giver dig det fornødne overblik," siger Brian Sørensen, direktør i EG Byg & Installation.

Detaljeret overblik over sagsøkonomien

Travlheden har i høj grad også ramt Holm & Eistrup Entreprise ApS. Men ud over at prioritere efterkalkulation og tage ved lære af resultaterne har Ulrik Holm Rasmussen også gjort det til en rutine at gå ind i sit it-system hver aften og danne sig et overblik over, hvordan de enkelte sager kører. Digital tids- og materialeregistrering medfører, at han kan se en aktuel status på forretningens forbrug og økonomi:

"Jeg får et overbliksbillede, så vi kan nå at handle, hvis jeg ser, at en sag ikke kan holde dækningsbidraget hjemme. Så må vi arbejde smartere eller finde andre måder at holde omkostningerne nede på. Oversigten i mit it-system er delt op ned i mindste detalje – underleverandør, svendetimer, materiale, affald og det hele – så det er ikke svært for os at konkludere, hvor problemerne er opstået," siger Ulrik Holm Rasmussen fra Holm & Eistrup Entreprise ApS.

Styrket fokus på bundlinjen er relevant for både nye og etablerede håndværksvirksomheder. Mens du holder risikoen for konkurs på afstand, sikrer du dig, at du kører en lønsom virksomhed, der er attraktiv både som arbejdsplads og samarbejdspartner.