Nu kan kirkegårdens brugere finde billeder på findgravsted-dk
28. september 2017

Nu kan kirkegårdens brugere finde billeder på findgravsted.dk

Alt tyder på, at de danske kirkegårde er klar til at tilbyde brugerne nye digitale muligheder via eksempelvis findgravsted.dk. Den nyeste opdatering gør det muligt at få vist de offentlige billeder, der er knyttet til det enkelte gravsted – i det omfang kirkegården ønsker det.

Tilslutningen til www.findgravsted.dk er gået hurtigere, end EG Brandsoft havde forventet. Således blev kirkegård nummer 1.000 tilsluttet før sommerferien, og langt størstedelen af kirkegårdsdata om gravsteder er nu gjort søgbar via findgravsted.dk.

Nem offentliggørelse af billeder

En ny funktion i findgravsted.dk gør det muligt at få vist de offentlige billeder, hvilket giver en række muligheder for digital service for kirkegårdens brugere. Selvom kirkegårdsdata bliver søgbare, er det stadig den enkelte kirkegård, der afgør, hvilke billeder der offentliggøres.

Kirkegården kan vælge at tage billeder af alle gravsteder – endda flere billeder, fx efter en grandækning, eller når blomster og træer står i friske farver. Det tilfører nye muligheder til brugen af kirkegårdsdata.

Kirkegården kan også vælge at vise billeder af de mest markante eller særlige gravminder, mens andre måske nøjes med at bruge funktionen til at offentliggøre billeder af registrerede gravminder.

"Vi kan se, at mange allerede er begyndt at offentliggøre billeder, og vi har eksempler på kirkegårde, hvor næsten alle gravsteder har fået tilknyttet et offentligt billede. Det er nemt for kirkegården at offentliggøre billederne – faktisk kan man gøre det, mens man går rundt ude på kirkegården," siger Frank Kragelund Hansen, direktør i EG Brandsoft.

Mere digitalisering på vej

Findgravsted.dk er kirkegårdens brugeres nemme adgang til kirkegårdsdata, og inden længe vil flere funktioner blive tilgængelige ud over den nuværende navnesøgning og mulighed for at finde offentliggjorte billeder. Kirkegården er for længst blevet digital, men arbejdet med at stille data til rådighed for brugerne er kun lige begyndt:

"Kirkegårdens brugeres adgang til den digitale kirkegård er en løbende proces, der giver nye muligheder hen ad vejen, og som indimellem skifter retning. Med findgravsted.dk ønsker vi at give kirkegården muligheden for at være med i processen på en måde, der ikke kræver, at den enkelte skal have en dyb indsigt i den bagvedliggende teknologi og platforme," siger Frank Kragelund Hansen.

EG Brandsofts direktør nævner følgende aktuelle planer for digitalisering gennem findgravsted.dk:

  • Visning af takster. Findes i dag på den enkelte kirkegårds hjemmeside.
  • Visning af ledige gravsteder, der må vælges.
  • Forklarende tekster til de enkelte gravminder, så brugeren får mulighed for at få historien med.
  • Oversigt over kommende og seneste offentlige handlinger.
  • Oversigt over registrerede gravminder.
  • Selvbetjening.

Fakta om findgravsted.dk

Formålet med findgravsted.dk er at skabe en digital version af kirkegården, hvor brugeren har adgang til de samme informationer som på den fysiske kirkegård. Det kan være nyttigt for flere typer brugere, fx slægtsforskeren og familie og venner, der i en periode ikke har mulighed for at besøge en grav.

Samtidig løser findgravsted.dk en professionel opgave og gør det nemt for stenhuggeren, bedemanden og blomsterhandleren at få adgang til de nødvendige informationer og at finde det enkelte gravsteds placering via gps i appen.