01. februar 2017

To nye medier sætter digital transformation på dagsordenen

Organisationer både i det offentlige og private står de kommende år foran store digitale ændringer og udskiftning af kritiske it-systemer. Nu lanceres SamfundsDesign og TransformationTools for at hjælpe ledere med at navigere i det hastigt skiftende digitale landskab.

Moores lov har i løbet af de seneste år for alvor ramt de danske virksomheder og offentlige institutioner. I takt med at udviklingen inden for it sprænger rammerne for, hvad vi tidligere troede muligt, stiger kravene til moderniseringen af it-systemer til helt nye niveauer – og de, der ikke får lagt en stærk strategi, risikerer at komme i store problemer. Det mener Søren Tang, redaktør på TransformationTools, det ene af de to nye medier om digital transformation, som lanceres i dag.

 

"Der er næsten lige så mange måder at tænke digitalisering på, som der er at tænke ledelse. Og det er der en ganske god grund til: Digitalisering er ledelse. Det er forretningsstrategi – og det er en fundamental driver for alle virksomheder, der satser på at eksistere om bare 10 år. Uden digitalisering er det kun et spørgsmål om tid, før man ender som Kodak eller Blockbuster. 70 % af Fortune 1000-virksomhederne forsvinder i dag fra listen i løbet af 10 år. Og her har digitalisering spillet en hovedrolle", forklarer Søren Tang.

 

Effektiviseringer kan øge serviceniveauet
De offentlige institutioner er gennem en årrække blevet mødt med et lignende pres og står i de kommende år overfor at skulle udskifte en række kritiske it-systemer.

"Det offentlige er udfordret af ældre it-systemer, stramninger i reglerne for persondatasikkerhed og et stort udgifts- og arbejdspres som følge af monopolbruddet. Det er alt sammen opgaver, hvor digitalisering spiller hovedrollen, og hvor det offentlige er afhængige af, at løsningerne fungerer og bliver leveret til tiden, men det kræver også en bedre viden om, hvad der virker i praksis, og hvilke løsninger, der er bedst. Her kan SamfundsDesign som dialogplatform for videndeling være et lille bidrag til den store transformation af den offentlige sektor", forklarer Per Roholt, redaktør på SamfundsDesign.

Det offentlige, detailhandlen og produktionssektoren i fokus
Med TransformationTools og SamfundsDesign ser vi dog ikke starten på to nye nyhedsmedier. Den rolle er allerede tilstrækkeligt dækket, forklarer Per Roholt.

"Heldigvis har vi i Danmark en række medier som dagbladene, de elektroniske medier som DR/TV2, 24/7, Version2, Computerworld med flere, som med langt flere muskler er i stand til at følge og kuratere de mange trends og nyheder inden for offentlig digitalisering. Det ser vi ikke som vores rolle. Vi vil gerne være aktuelle, med ikke nødvendigvis først med historien", siger Per Roholt.

Og Søren Tang uddyber:

"Vi har udvalgt tre segmenter, som vi går i dybden med. Det er her, vi lægger vores fokus. For digital transformation kan betyde vidt forskellige ting, når du skifter branche. Og derfor er det også forskellige værktøjer og områder, der vendes. Bare inden for vores tre segmenter – industriel produktion, detailhandlen og det offentlige – er der så store forskelle, at vi har delt det op i to platforme".

It-koncern blander sig i debatten
De to medier er sat i verden af it-koncernen EG. EG har igennem en længere årrække markeret sig i it-branchen, blandt andet gennem bestyrelsesposter i brancheforeningen ITB og DI Digital. Men nu tager en af Skandinaviens største spillere på it-markedet skridtet videre og kaster sig ind i debatten om digitalisering, fortæller CEO Mikkel Bardram.

"EG er i dag cirka 2000 medarbejdere fordelt på 25 lokationer og er dermed vokset fra en lokal leverandør på den jyske hede til en af Skandinaviens største it-leverandører. Derfor har vi også en forpligtelse til at styrke den offentlige debat om de udfordringer og muligheder, den digitale transformation giver vores kunder. Digitaliseringen sker lige her og nu i stadigt hastigere tempo og er på rekordfart ved at ændre både de private virksomheder og det offentlige – ja, hele samfundet. Og vi føler et stort medansvar for, at den udvikling sker på en måde, så risikoen går ned, gevinstrealiseringen op, og den samfundsmæssige nytteværdi kommer alle til gode".