Chef, jeg kan ikke komme på arbejde i dag
09. januar 2018

Chef, jeg kan ikke komme på arbejde i dag

Løn under sygdom: Influenza er en af de hyppigste årsager til sygefravær, og når virus rammer, risikerer du, at sygemeldingerne strømmer ind. Det er ærgerligt og besværligt for alle. For mester rejser det hvert år spørgsmålet om, hvordan den sygdomsramte skal aflønnes.

Her får du nogle tips og tricks til, hvordan du undgår at køre træt i administration af den sygemeldte medarbejders løn.

"Goddag chef, jeg kan desværre ikke komme på arbejde i dag." Sygedage er irriterende. Både for mester og for medarbejder. Ved længere tids sygdom kan sygedagene endda forsinke dine byggeprojekter til ulempe for kunden og din indtjening.

Men hvordan er reglerne om sygdom? Hvor meget løn skal du betale, og skal du overhovedet betale noget? Og hvordan er det lige med sygeferiepenge – hvornår og hvordan skal der beregnes sygeferiepenge? Spørgsmålene hober sig op, og på lønkontoret kan det give anledning til hovedbrud.

Styr på overenskomsterne

Har din virksomhed en overenskomst på området, er det naturligvis den overenskomsts regler, der gælder. Men der kan være stor forskel på de enkelte overenskomster. Det gælder i såvel satser som beregningsmetode, men også i forhold til krav om anciennitet.

Når du skal beregne sygeferiepengene, så vær opmærksom på, at Dansk Byggeri har en fast dagssats. Satsen afhænger af, om medarbejderen er faglært eller ufaglært, og om arbejdspladsen er i København eller i provinsen. Andre overenskomster kan angive, at det skal beregnes som 12,5 % af lønnen i en given periode.

Betal hverken for meget eller for lidt

Firmaet EG Lønservice klarer lønudbetalingen for 1.400 håndværksmestre, og teamleder Finn Sørensen fortæller, at de danske håndværksmestre virkelig ønsker at gøre det rigtigt. Mange synes dog, at reglerne er så komplicerede, at de foretrækker at alliere sig med en professionel samarbejdspartner på lønområdet. Så benytter de en onlineservice som eksempelvis EG Lønservice, og mester slipper for selv at sætte sig ind i alle reglerne.

"Du skal som arbejdsgiver undgå at betale for lidt, da det er vigtigt at overholde reglerne. Men du skal heller ikke betale for meget, da det vil være en unødvendig ekstra udgift for virksomheden," fortæller Finn Sørensen fra EG Lønservice.