Kundereference
Holmens Kirkegård
EG Kirkegård Mobil-appen er det nye våben mod farlige gravsten på Holmens Kirkegård. Men hvordan kan en app gøre en forskel på en 350 år gammel kirkegård?
Sådan kan appen bruges mod farlige gravstenEG Kirkegård Mobil-appen er det nye våben mod farlige gravsten på Holmens Kirkegård. Men hvordan kan en app gøre en forskel på en 350 år gammel kirkegård?
Sådan kan appen bruges mod farlige gravsten"Den er meget intuitiv"
Vi er taget på Holmens Kirkegård på Østerbro i København, hvor de har fået et nyt digitalt værktøj på den 350 år gamle kirkegård.
"Appen med gravstenskontrol gør, at vi kan dokumentere, vi laver kontrollen af farlige gravsten. Samtidig har vi et system, hvor vi kan håndtere at skrive ud til gravstedsejerne i flere omgange. Og alle kan bruge appen enten på iPad eller telefon ude ved gravstedet. Den er meget nem, meget intuitiv", siger Ole Vestbirk, kirkegårdsleder på Holmens Kirkegård i København.
Ved en tragisk ulykke i 2016 blev en toårig dreng dræbt, da en 200 kilo tung gravsten væltede ned over ham under leg på Vestre Kirkegård. Ulykken har ført til påbud fra Arbejdstilsynet, som betyder, at landets godt 2200 kirkegårde skal undersøge gravsten, der kan udgøre en risiko. En ny app letter det kæmpe arbejde med at registrere de farlige gravsten. Appen er udviklet på bestilling af Holmens Kirkegård i København.
- Lumbye kommer i kategorien "ubetydelig risiko", fotoet er tilføjet, og så er gravstenen registreret og dokumenteret, siger kirkegårdsleder på Holmen Kirkegård, Ole Vestbirk og tapper hurtigt på iPad-skærmen, efter at han først har trykprøvet den meterhøje, smukke gravsten, der har en buste af champagnegaloppens komponist, H.C. Lumbye allerøverst. Et imposant værk og sikkert tungt. Ole Vestbirks trykprøve viser heldigvis, at gravstenen står urokkelig fast, som den skal.
Kirkegårdsleder Ole Vestbirk viser, hvordan den nye app "EG Kirkegård Mobil" med gravstedskontrol kan gøre det kæmpe arbejde, det er at registrere kirkegårdens 7.100 grave, noget lettere end tidligere.
Man fornemmer historiens vingesus på Holmens Kirkegård. Udover at være Københavns ældste kirkegård, der er i brug, er Holmens Kirkegård også en af de kirkegårde herhjemme, der har flest bevaringsværdige gravsteder, som er udpeget af kirkens menighedsråd og Nationalmuseet.
Et stort antal kendte gennem tiderne ligger begravet her: Ud over H.C. Lumbye ligger blandt andet kirkemusiker Mogens Wöldike, forfatterne Christian Winther og Johanne Luise Heiberg på kirkegården. Holmens Kirke var oprindelig Søværnets kirke og havde fattigkirkegård for sømænd inden borgerskabets skuespillere, embedsmænd, politikere, admiraler og søofficerer kom til. Også Emma Gad, politiker Svend Auken og forfatter Troels Kløvedal ligger her. 17.200 er begravet på Holmens Kirkegård, og alle gravstederne skal have et digitalt tjek.
Lidt længere henne på den fem hektar store kirkegård står et stort kunstværk med engel i midten og hælder tydeligt forover.
- Værket er lavet af zink, men det skal også trykprøves og registreres. Alt, der kan falde ned, skal med i risikovurderingen, fortæller Ole Vestbirk og tager samtidig et foto af kunstværket med iPad'en. Kirkegården er delt ind i afdelinger, og på Holmens Kirkegård tager de to afdelinger ad gangen hvert år. Hver gravsten eller monument, der er højere end 60 cm, skal vejledende kunne klare et tryk eller træk på 35 kilo uden at vælte.
Det er gravstensejeren, der har ansvaret for, at der ikke står en farlig gravsten, som kan udgøre en risiko. Det gælder også de private gravsten. Sikkerheden er vigtig. Både brugere af kirkegården, besøgende og de ansatte skal kunne færdes sikkert mellem gravsten og monumenter.
- De fredede, bevaringsværdige gravsten vi har ansvaret for, bliver udbedret, hvis de udgør en risiko. Ud af vores knap 500 bevaringsværdige gravsten vil 40-45 procent typisk være risikosten, fortæller kirkegårdsleder Ole Vestbirk og tilføjer:
- Vi har dog allerede været igennem Holmens Kirkes lille kirkehave, fordi der er så meget publikum, og der har jeg registreret og sikret de ca. 40 gravsten.
Måden, kirkegårdens ansatte registrerede gravstederne på før den nye app, var omstændelig. Først skulle en medarbejder ud på gravstederne og trykprøve, notere, tage billeder og derefter ind på en pc på kontoret og skrive det hele ind i regneark, lægge billeder ind manuelt - og kom måske til at glemme noget. Med appen kan det hele klares håndholdt med få klik ude ved gravstederne. Data bliver gemt i systemet automatisk, og der er ikke samme risiko for at lave fejl.
- Den her app er meget nem at bruge, meget intuitiv. Alle kan bruge telefonen og iPad, og der skal ikke skrives ret meget, siger Ole Vestbirk, der selv satte udviklingen af EG Kirkegård Mobil-appen i gang.
EG har udviklet appen sammen med Holmens Kirkegård, og det er lykkedes at lave et værktøj, der kan håndtere hele processen med dokumentation:
- På kirkegårdskontoret var vi godt klar over, at vi havde en stor opgave med at kontrollere gravsten, og at vi havde et behov for at sætte arbejdet i system, siger Ole Vestbirk.
- Samtidig synes jeg ikke, at oplysningerne hører hjemme i et Excel ark eller i underlige hjemmesnedkerede løsninger. Derfor opfordrede jeg EG til at lave et kontrolsystem, og EG kunne godt se, at det var en opgave, der er fælles for alle kirkegårde.
- Det vigtigste for mig er, at vi kan dokumentere, at vi laver kontrollen – og at vi har et system, hvor vi samtidig kan håndtere at skrive ud til gravstedsejerne, kan gemme brevene og efterfølgende styre en kontrol af, at de har opfyldt deres forpligtigelse til at sætte gravstenene fast.
Vi kan lave masseudsendelser, og det er en stor fordel, fordi vi typisk skal skrive ud flere gange, lave opfølgende kontrol og til sidst måske lægge deres gravsten ned, hvis den ikke er blevet sikret. Det kan vi ret nemt overskue med det her værktøj, siger Ole Vestbirk og fortsætter:
- Når vi har risikovurderet og registreret med appen, kan vi lave et udtræk af risikostenene i systemet og derudfra indhente tilbud fra stenhuggere, der skal udbedre de farlige steder, og sende et fælles tilbud ud til gravstensejerne via masseudsendelserne. Det er en stor fordel arbejdsmæssigt, og også en fordel for ejerne, da de samtidig får mulighed for at gå sammen om udgiften. Det kan som udgangspunkt koste 2-3.000 kroner per gravsted at få en stenhugger til at udbedre en risikosten.
På Holmens Kirkegård kan de ikke overkomme at komme rundt på hele kirkegården hvert år, derfor har de ifølge kirkegårdslederen delt kirkegården op i fem områder, så de fremover kan tage en femtedel hvert år og efter fem år er sikre på, at alle gravsten er tjekket. Appen EG Kirkegård Mobil er desuden integreret med EG's digitale kirkegårdssystem og modulet kirkegårdskortet, som Holmens Kirkegård også har:
- På kirkegårdskortet har vi i forvejen alle data på hvert enkelt gravsted, fx gartneropgaver, blomster- og kransebestillinger mv. Med appen kan vi tilføje risikovurderingerne og dokumentationen, så det hele er samlet, og vi har overblik over alle data, opgaver og fotos ved det enkelte gravsted, siger Ole Vestbirk.
Turen rundt på kirkegården er ved at være slut. På vej ud passerer vi "Takt og Tone"- forfatter Emma Gads grav. Gad vide, hvad hun havde syntes om, at fortiden og vores digitale nutid mødes på kirkegården, hvor hun er stedt til hvile for snart 100 år siden. Måske ville hun have været positiv over for nutidens påfund, for formålet er trods alt at bevare de historiske, smukke gravsten og monumenter. Ordentligt og redeligt.
Kontakt os og hør mereHolmens Kirkegård blev indviet i 1666 og er den ældste kirkegård i København, der er i brug Kirkegården omfatter fem hektar på Østerbro, Mindelunden ved Ryparken og et mindre antal gravpladser ved Holmens Kirke og har 14 ansatte. 7.100 grave, heraf er 459 bevaringsværdige gravsteder, udpeget af kirkens menighedsråd sammen med Nationalmuseet. 17.200 ligger i alt begravet på Holmens Kirkegård, heraf en del kendte, fx kunstnere, skuespillere, politikere I dag kan alle blive begravet på kirkegården. Holmens Kirke var oprindelig kirke for Søværnet, og kirkegården var dengang begravelsesplads for fattige matroser og deres familier. Holmens Kirke kunne fejre 400 års jubilæum i september 2019.
Foto: Lars Krabbe
Vi har lukket