Undgå implementeringsdøden i socialområdets Bermuda-trekant
22. september 2024

Undgå implementeringsdøden i socialområdets Bermuda-trekant

Hvis VUM 2.0 skal blive en succes på det specialiserede socialområde, skal der være styr på metode, kompetencer og system. For hvis der mangler fokus på bare et af de tre ben, er der risiko for, at implementeringen lider en stille død i socialområdets Bermuda-trekant.

Sådan behøver det heldigvis ikke at være. Men det kræver en indsats, mener systemkonsulent og Senior Product Manager, Lars Sjøblom, EG:

"Faktisk er det ikke så svært at holde fokus på både metode, kompetencer og system under implementeringen, så længe man blot prioriterer opgaven højt nok", siger Lars Sjøblom:

"Desværre har nogle ledere fået det indtryk eller fået den opgave, at de skal håndtere implementeringen som en opgave på linie med alle mulige andre og noget, som man lige kan lave ved siden af de opgaver, man i øvrigt har som leder eller pædagog. Vi ser ærgerligt nok, at opgaven ikke altid er vurderet som vigtig nok, og så går problemet først op for ledelsen, når medarbejdere begynder at klage over it-løsningen".

Ofte viser det sig, at det ikke er løsningens skyld men derimod manglende fokus på konfiguration på eksisterende behov og nye behov, der er problemet.

"Mange problematikker, som medarbejderne bøvler med i hverdagen efter en implementering har måske været i systemet igennem længere tid, men kan løses ved hjælp af små tilretninger og få klik".

God planlægning er afgørende

For metodekonsulenten og direktør i Brorson| Consult, Anne Brorson er det vigtigt at planlægge godt, hvis man vil styre uden om det oprørte hav;
"For at undgå implementeringsdøden skal ledelsen huske, at fagsystemet ikke eksisterer i et selvstændigt vakuum.

Brugen af fagsystemet er afhængig af, hvilke metodiske overvejelser, man har gjort sig, og hvordan brugerne af systemet klædes på med kompetencer og viden om både system og metode.

Faktisk er den metodiske læring den vigtigste – for ellers vil systemet blive anvendt forkert, eller medarbejderne vil opleve store frustrationer over organiseringen af det daglige arbejde" siger Anne Brorson:

"Derfor skal der laves en koordineret plan for beslutninger og læring, forstået sådan, at først skal der træffes metodiske beslutninger og konfigurationsbeslutninger, og efterfølgende skal både metode og system læres. Hvis man glemmer en af puslespilsbrikkerne, metode, system eller kompetencer – eller undlader at prioritere dem højt nok - så står man med ingredienserme til den perfekte opskrift på en storm i Bermuda-trekanten. Der opstår bl.a. tidsspilde, frustration og uhensigtsmæssige arbejdsgange, og det er nemt at føle sig fortabt".

Ansvaret ligger hos...

Men hvad siger henholdsvis systemkonsulenten og metodekonsulenten om, hvor ansvaret for at holde fokus på alle tre ben ligger.

Systemkonsulent Lars Sjøblom: Det handler om ledelse, ledelse og atter ledelse. Den ansvarlige leder er nødt til at tage ansvaret for alle tre ben, træffe de nødvendige beslutninger, i højere grad turde sige SKAL end MÅSKE og uddelegere opgaver, hvis man ikke selv kan løfte dem.

Metodekonsulent Anne Brorson: Ansvaret for at samtænke metode, kompetencer og fagsystem ligger hos ledelsen. Men det betyder ikke, at de behøver at være de klogeste selv. Ansvaret betyder, at de skal sikre, at den rette viden er til stede i organisationen, enten internt eller eksternt fra.

Og så handler det om timing

For Anne Brorson summer det hele i sidste ende op til et spørgsmål om timing:

"Tingene skal foregå i den rigtige rækkefølge.

Først skal ledelsen og beslutningstagere have metodisk viden og træffe en række beslutninger om fx arbejdsgange, kompetencefordeling, brug af metodens delelementer mv.

Så skal systemet konfigureres, og efterfølgende kan læringen ske for systembrugerne i både metode og fagsystem.

Det kan godt lade sig gøre! Også så det bliver både en god proces og et godt resultat. Men det kræver timing – og ledelsesmæssig prioritering".

Om Brorson| Consult

Brorson|Consult er etableret af direktør Anne Brorson, der gennem flere år har praktiseret og rådgivet omkring forhandling samt samarbejde mellem myndighed og sociale tilbud.

Læs mere om Brorson| Consult her.