AI i byggeriet
05. september 2024

Tillid til AI - hvordan navigerer vi i det ukendte?

"Brug AI som en assistent i byggeriet. AI behøver ikke at være perfekt for at skabe værdi. Men det er afgørende at få svar, vi kan verificere", siger Senior Manager i EG Construction, Magnus Therkildsen.

Forhold dig til AI som til mennesker

Vi mennesker har en naturlig skepsis over for nye teknologier, og kunstig intelligens (AI) er ingen undtagelse.
Men hvis AI er kommet for at blive, hvordan skal vi så forholde os til det?, spørger softwareingeniør og Senior Manager hos EG, Magnus Therkildsen og fortsætter:

Svaret kan synes enkelt: Vi bør forholde os til AI, som vi gør med mennesker, vi ikke kender - med kritisk sans og sund fornuft. Når vi stiller et spørgsmål til en kollega eller en ekspert, er det normalt at vurdere svaret kritisk, udfordre det eller bede om en reference. Det samme bør gælde, når vi arbejder med AI.

Hvis du bruger AI til at gennemgå et dokument for fejl og mangler, kan det have stor værdi. Det vigtigste er, at den finder ting, du måske ikke selv ville have opdaget eller ikke havde tid til at finde Magnus Therkildsen, Senior Manager, EG Construction

 

Perfektion er ikke et krav

AI behøver ikke at være perfekt for at skabe værdi. Inden vi dømmer AI's evner, bør vi overveje, om vi selv stiller gode nok spørgsmål: Har vi givet tilstrækkelig information for at få et brugbart svar?

Stil de rigtige spørgsmål til AI

Når vi anvender AI i byggeriet, kan det være afgørende at få svar, vi kan verificere.

Her får du 2 eksempler på spørgsmål:
Spørgsmål: 'Hvordan monterer man en tagplade?'
AI-svar: 'Man monterer en tagplade ved først at fastgøre underlaget, placere pladen korrekt og derefter skrue den fast med passende skruer og tætningsskiver'.

Hvad hvis du specificerer spørgsmålet bedre?
Spørgsmål: 'Også hvis det er skifer?'
AI-svar: 'Hvis det er skifer, monterer man den ved at fastgøre den med specielle kobbersøm eller kroge på listerne og sørger for korrekt overlap mellem skiferpladerne'.

Det illustrerer, at AI kan give præcise svar, men det kræver, at vi stiller de rigtige spørgsmål. AI kan hjælpe os, men vi skal være aktive deltagere i processen. Vi er ikke blot modtagere af information.

Se også videoen, hvor Magnus afprøver AI i kalkulationsprogrammet EG Sigma