It sikkerhed - clinea
18. september 2024

Jamen jeg har jo købt antivirusprogram?

Cyberkriminelle udvikler hele tiden nye metoder og værktøjer. Desværre er de tider forbi, hvor et antivirusprogram fixede alt.

"Antivirus-software er stadig et vigtigt redskab til at beskytte klinikkens computere mod skadelige programmer, der kan inficere, beskadige eller stjæle data. Men desværre er det ikke længere en fuldstændig beskyttelse mod angreb fra de cyberkriminelle," siger Sales Manager Morten Breuning.

Udfordringen er, at et antivirusprogram kun beskytter mod trusler, der allerede er kendt og registreret i dens database.

"Et antivirusprogram eller End Point Protection, som det også kaldes, kan altså ikke stoppe helt nye eller avancerede angreb, der udnytter sårbarheder i computerens software, såsom ransomware, der krypterer dine filer og kræver løsesum, phishing, der forsøger at narre dig til at afgive personlige oplysninger, eller nul-dages udnyttelser, der angriber din computer, før der er en sikkerhedsopdatering tilgængelig," siger Morten Breuning.

Antivirus kan heller ikke forhindre computerens bruger i at begå menneskelige fejl, der kan kompromittere klinikkens sikkerhed, såsom at klikke på tvivlsomme links, downloade farlige vedhæftede filer eller bruge svage eller genbrugte adgangskoder.

"For at beskytte sig mod de cyberkriminelle har den moderne lægeklinik brug for at kombinere antivirus med andre foranstaltninger, der kan øge cybersikkerheden," siger Morten Breuning.

Det betyder, at den sikkerhedsansvarlige på klinikken skal holde al software opdateret, så man kan lukke eventuelle sikkerhedshuller, man skal sikkerhedskopiere sine data regelmæssigt, så de kan gendannes i tilfælde af et angreb, man skal bruge stærke og unikke adgangskoder til sine online konti, og man skal undgå at besøge eller downloade noget fra upålidelige kilder.

"Alt det kan være en stor opgave for den enkelte læge og det enkelte lægehus, der i sagens natur ved mere om influenzavaccine end antivirus mod cyberangreb.

Derfor har vi udviklet en sikkerhedsservicepakke, der optimerer sikkerheden for klinikkerne markant, og hvor vi tager ansvaret for, at det hele virker," siger Sales Manager Morten Breuning.

Læs mere om vores sikkerhedsservicepakke

Ca. 800 lægeklinikker med mere end 6.500 pc'er, tablets mm har en sikkerhedsserviceaftale med EG.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du selv sikrer din klinik mod datatyveri og it-kriminelle, kan du læse mere på hjemmesiden, Sikkerdigital.dk, hvor Digitaliseringsstyrelsen har samlet vigtig viden om informationssikkerhed.