Den praktiserende læge og speciallægen skal endnu tættere på patienterne
Regeringens udspil, "Sundhed tæt på dig", sætter endnu større fokus på den alment praktiserende og speciallægens rolle.
"Både den praktiserende læge og speciallægen har traditionelt været et centralt omdrejningspunkt for det nære sundhedsvæsen. Men med regeringens udspil, får den lige en tak op", mener Michael Frank Christensen, EG.
I udspillet skriver regeringen blandt andet om målet med sundhedsreform:
"I fremtiden skal langt mere behandling og pleje foregå væk fra sygehuset og tættere på borgeren. Derfor skal egen læge fremover have en større rolle og være den naturlige indgang til mødet med sundhedsvæsenet".
Et af de centrale tiltag i reformforslaget er derfor en lægereform:
"Egen læge udgør en grundsten i sundhedsvæsenet, og de alment praktiserende læger løfter i dag en stor og vigtig opgave i sundhedsvæsenet. Mange af vores helbredsproblemer løses her, hos en læge vi kender, og som kender os.
I fremtidens sundhedsvæsen skal egen læge spille en endnu større rolle og bidrage med mere sammenhæng og kvalitet for den enkelte. Egen læge skal i højere grad være indgangen til et nyt og mere nært sundhedsvæsen, som løfter flere opgaver tæt på borgerne. Derfor skal det almenmedicinske tilbud være stærkt, og det skal være attraktivt at arbejde som læge i hele landet, hedder det blandt andet i regeringens reformudspil.
Nogle af nøglepunkterne i lægereformen er:
- en bedre og mere retfærdig fordeling af læger både hvad angår sygehuslæger og praktiserende speciallæger.
- en central styring af fordeling af ydernumre, så der kommer flere læger i de dele af landet, hvor befolkningen har det største behov.
- En bedre og mere rimelig sammenhæng mellem tyngden i lægens patientgruppe og lægens honorering, der understøtter en nye fordeling af læger på tværs af landet.
Regeringens før og efterbillede
"Den praktiserende læge og mange speciallæger har altid været tæt på patienterne. Regeringen trækker imidlertid nu en række værktøjer op af kassen, der med en blanding af pisk og gulerod skal få projektet til at lykkes. Derfor er der heller ingen tvivl om, at lægens rolle vil være endnu mere i fokus i de kommende år.
For EG er software til både den praktiserende læge og speciallæger et hjertefelt, og vi vil naturligvis følge og understøtte udviklingen, så vi sammen med vores samarbejdsarbejdpartnere, PLO, FAPS, MedCom og PLSP kan være med til at styrke den digitale sammenhængskraft i sundhedssektoren, uanset udfaldet af de politiske beslutninger, når vi kommer så langt", siger Michael Frank Christensen, EG.
I udspillet har regeringen en vision for, hvordan fremtiden for en patient med KOL kan se ud før og efter reformen er gennemført:
Før reformen
Bjarne er 62 år og bor på Lolland. Han har KOL og gigt. Bjarne er i dag ikke rådgivet godt nok om sine sygdomme, og hvordan han bedst håndterer dem i dagligdagen. Bjarne har brug for sygehusbehandling på flere afdelinger og behandling hos egen læge. I mange år var det svært, da der ikke var nok praktiserende læger i hans lokalområde, og turen til sygehuset var lang.
Efter reformen
Bjarne har fået sin egen læge tættere på sit hjem. Bjarne kender lægen godt og er tryg ved hende. Bjarnes læge får desuden god rådgivning fra sygehuset. Og det betyder, at Bjarne nu er velbehandlet, og at flere ting bliver taget i opløbet. Så behøver Bjarne ikke at tage turen til sygehuset for sine kontroller og medicinregulering. Samtidig har Bjarne mulighed for at blive tilset og monitoreret digitalt derhjemme, så han helt undgår nogle af de fysiske kontroller.
Lægen hjælper ham også med at holde overblik over og koordinere hans forløb på tværs af sygehuset, kommunen og hos lægen selv. Der er blandt andet åbnet et nyt sundhedshus i hans kommune, hvor der både er lægeklinik, træning, kostvejledning og rygestopkurser, mulighed for blodprøvetagning og sociale aktiviteter arrangeret af lokale frivillige foreninger.
Kontakt EG Healthcare og hør mere
Ring til os
Vi har lukket