Hybrid work
21. november 2023

Et stærkt argument for fleksibelt arbejde

Der er mange gode argumenter for fleksibelt arbejde, men det mest overbevisende er måske medarbejdernes lykke og trivsel.

En glad arbejdsstyrke

Det mest overbevisende argument for fleksibelt arbejde er den positive indvirkning på medarbejdernes lykke og trivsel – og dermed deres produktivitet. Mange undersøgelser viser en sammenhæng mellem fleksible arbejdsordninger, lykke og produktivitet. Hemmeligheden ligger i de tillidsbaserede, retfærdige og åbne kulturer samt den følelse af personlig autonomi, som disse arbejdspladser fremmer.

At tilbyde den variation og fleksibilitet, som medarbejdere ønsker, er også afgørende for tilfredsheden på arbejdspladsen. Dog viste før-pandemiske undersøgelser fra Rapal, at den optimale mængde tid brugt på fjernarbejde i gennemsnit kun var 20 % ifølge deltagerne. Dette peger på vigtigheden af balance – mellem følelsen af at høre til og behovet for ansigt-til-ansigt samarbejde med kolleger på den ene side, og ønsket om personlig uafhængighed på den anden. Mange nyere undersøgelser fra 2020-2023 indikerer desuden, at andelen af fjernarbejde vil forblive markant højere end før i fremtiden. Folk vil i højere grad tage på kontoret med et formål, fx for at samarbejde og socialisere.

Hvad giver fleksibelt arbejde ellers?

Fleksibelt arbejde bringer også andre fordele med sig:

Økonomiske fordele: Ud over besparelser fra mindre pendling og øget medarbejderproduktivitet vil behovet for kontorplads mindskes. Dette skyldes implementeringen af ordninger som desk sharing, aktivitetsbaserede kontorindretninger, "workplace-as-a-service"-aftaler med coworking spaces og andre deleøkonomiske koncepter (fx delebiler og bycykler).

Miljømæssige fordele: Reduktioner i både transport og kontorfaciliteter har en direkte indvirkning på emissioner og forurening.

Sociale fordele: Fleksibilitet styrker tillid, øger uafhængighed og motiverer medarbejdere. Mange vil opleve en stærkere følelse af fællesskab, da forbedrede ledelsesstile og nye teamaftaler skaber bedre rutiner for regelmæssig kontakt. Fleksibiliteten i arbejdssted gør det desuden muligt for medarbejdere at balancere deres øvrige roller som partnere, forældre, børn og borgere. Den nye mobilitet kan også have positive effekter på både mental og fysisk sundhed.

Konkurrencefordele: En empatisk arbejdsplads, der giver mulighed for en fleksibel balance mellem arbejde og fritid, vil lettere kunne tiltrække og fastholde de bedste talenter. Med bedre muligheder for fjernarbejde kan man desuden rekruttere fra et bredere talentpool, der ikke nødvendigvis bor tæt på hovedkontoret.

Er der ulemper?

Nogle tech-virksomheder har for nylig rejst kritik af fleksibelt arbejde. Deres bekymringer handler dog primært om distribueret arbejde, hvor teams arbejder 100 % remote, snarere end fleksibelt arbejde. Udfordringerne opstår i dårligt ledede, store og fragmenterede teams, hvor geografisk spredte medarbejdere kan føle sig isolerede, uengagerede og distraherede. Dette kan føre til mindre samarbejde, innovation og produktivitet, end fjernarbejdspolitikken oprindeligt sigtede mod.

Disse bekymringer har fået flere tech-virksomheder til at kalde medarbejdere tilbage til kontoret. Men dette skridt kan være risikabelt, da det kan koste virksomheden deres bedste medarbejdere, som prioriterer balancen mellem arbejde og fritid højere end økonomisk kompensation eller virksomhedens mission. I stedet for at afskaffe fleksible arbejdsstrategier bør virksomheder overveje en modereret tilgang.

En enkel, direkte og effektiv måde at finde den rette balance for virksomhedens fleksible arbejdsstrategi er at indsamle feedback fra medarbejderne og data om deres arbejdsmetoder.

Kontakt os

Udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt! Vi hjælper dig gerne med at udforske, hvordan EG Worksense kan støtte din organisation med at optimere hybridarbejdet og indsamle realtidsdata for at forbedre arbejdsmiljøet.