EG Sigma LCA
18. juli 2024

Kan du beregne CO2 på byggeriet, mester?

Byggebranchen skal nedbringe udledning af CO2, og LCA er et vigtigt element. Få et hurtigt overblik over, hvad LCA er, og hvad det betyder for dig, der er involveret i byggeprojekter.

I EG Construction har vi lavet en udvidelse af kalkulationsprogrammerne EG Sigma og EG SmartKalk, som gør det nemt for dig at beregne klimabelastningen på de enkelte dele af byggeprojektet.


LCA på 1 minut

LCA er en livscyklusvurdering af et byggeri. Altså den miljøpåvirkning, der er helt fra byggeriets opførelse og drift til nedtagning.
Global opvarmning sker primært ved udledning af CO2. Men andre gasser som fx metan er også med til at øge opvarmningen. Den samlede betegnelse kaldes GWP (Global Warming Potential).

Opgaven er at kunne beregne og dokumentere GWP - hvad der udledes af gasser, der øger den globale opvarmning (GWP), omregnet til CO2. For at gøre det nemt at sammenligne bygninger, opgøres det som kg CO2 per kvadratmeter per år.

Baggrunden er loven, der trådte i kraft 1. januar 2023. Som loven er nu, gælder det, at man ved nybyggerier over 1.000 m2 skal dokumentere en såkaldt GWP-påvirkning på max 12 kg CO2/m2/år.


Hver en mursten skal vendes

Hver en gipsplade, mursten, bølgeplade osv. analyseres for, hvor meget CO2, der gik til at fremskaffe råmaterialet, transportere og forarbejde det og lave det endelige byggemateriale. Når det skal skrottes, skal miljøpåvirkningen af det også udregnes. Heldigvis er der hjælp at hente!


LCA-beregning så nemt at alle kan lave det

Med udvidelserne til EG Sigma og EG SmartKalk er det enkelt at hente CO2-information (EPD'er) direkte ind i programmerne, og vi har udvidet dem til at beregne GWP ud fra fx materialernes levetider og bygningens størrelse.


CO2-informationerne er der allerede

Ligesom vi har produktblade med dimensioner, monteringsvejledninger, osv, findes der nu fra de fleste producenter EPD’er for materialer, der angiver GWP-værdier.

EPD er en forkortelse for Environment Product Declaration, altså et datablad over materialets påvirkning på miljøet. De fleste EPD’ er blevet digitaliseret, så vores programmer kan hente tallene automatisk.

Hent vores LCA Whitepaper - her kan du få en oversigt over, hvordan kalkulationsværktøjerne EG SmartKalk og EG Sigma understøtter LCA-beregninger.

Se også mere om EG Sigmas LCA-app