22. november 2016

Digitalisering mildner effekten af sparekrav

Intet tyder på, at kommunerne får flere penge mellem hænderne i de kommende år. Men besparelser er ikke den eneste vej til at skabe råderum i budgettet.

Intet tyder på, at kommunerne får flere penge mellem hænderne i de kommende år. Tværtimod, for i de næste fire år skal kommunerne som en del af økonomiaftalen med regeringen aflevere et såkaldt omprioriteringsbidrag på én procent om året fra 2016 til 2019, hvilket svarer til cirka 2,4 milliarder kroner om året.

Derfor bliver de kommunale budgetter nu igen støvsuget for mulige besparelser på alt fra kørselsordninger og pædagogtimer til bleer og skolemad. Flere og flere kommuner sætter dog også fokus på digitalisering og it-understøttelse af selv mindre offentlige opgaver, der hurtigt kan vise sig at bidrage med et væsentligt tilskud til økonomien.

Penge i kommunekassen

I Randers Kommune har man fx opnået kommunale besparelser uden forringelser i servicen over for borgerne ved at tage EG On Klagenævn i brug. Systemet er udviklet specifikt til håndteringen af klager til husleje- og beboerklagenævn, og det reducerer de kommunale omkostninger til høringsprocessen ved at tilbyde et samlet overblik over alle partsindlæg, styre tidsfrister og give nævnsmedlemmer nem adgang til alle oplysninger i sagerne. Og da kommunen skulle have nyt lovsystem, faldt valget på lovsystemet NIS fra EG. Det gav også luft på bundlinjen:

"Vi undersøgte markedet, og NIS virkede mere moderne og brugervenligt – og så var der en del penge at spare i forhold til de priser, vi fik fra vores daværende leverandør."
- Preben Bach, projektleder på udbuddet

Tilsvarende opnåede Lejre Kommune en årlig besparelse på et sekscifret beløb ved at indføre et nyt blanketsystem til ansøgninger til fx legater og begravelseshjælp.

"Og alle penge er velkomne i en kommune på vores størrelse."
- Udviklingskonsulent, Ege Lau Frandsen, Lejre Kommune

Hvis du vil vide mere

På EG Digital Kommune '15 den 25. og 31. august i henholdsvis Kolding og Roskilde har du lejlighed til at høre en række spændende cases fra den kommunale hverdag, deltage i en række fagsessions og se hands-on-præsentationer af løsninger, som bruges af forskellige kommuner, samt tale med kommunale eksperter og fagfolk fra hele landet. Her vil du også kunne høre mere om, hvordan Randers og Lejre kommuner har sparet på deres it-omkostninger gennem små og store projekter.