Tjen det samme som de bedste i branchen

Vores seneste analyse af branchen viser, at den bedste fjerdedel af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har haft et primært resultat pr. ansat, som er tre gange højere end branchen generelt. Branchens bedste øger forspringet. Vi er dykket ned i tallene og har fundet nogle tendenser og anbefalinger, som vil kunne øge produktivitet og indtjening hos alle virksomheder i branchen.

Den gode nyhed er, at analysen viser, at det ikke er din virksomheds størrelse, der afgør, om du er god til at tjene penge. Helt grundlæggende handler det om, at du træffer nogle klare valg om af entreprisetyper, kundetyper og de opgaver, du vælger at påtage dig. Og så skal du selvfølgelig have styr på forretningen og styr på økonomien, og det skal du have på en effektiv måde. 
 
Fokuser på kernekompetencerne, og udvælg projekter med omhu
Overvej, hvordan du kan løse en given opgave bedre end dine konkurrenter, før du byder på den. Du vil selvfølgelig nødigt gå glip af omsætning, men du kan også risikere at miste mange penge, hvis du byder på en opgave, der viser sig at være for kompliceret og ressourcekrævende for din virksomhed at løse effektivt. 
En del af de bedste virksomheder i analysen er specialiserede virksomheder – det vil sige, at de udfører den samme type af opgaver mange gange. Det kan være opførelse af typehuse, bygning af haller, altaner, tage eller andet. Disse virksomheder træffer også bevidste valg af entrepriseformer – tilvalg og fravalg.
 
Forbedret risikostyring og effektiv sags- og byggestyring
Sørg altid for at have styr på den enkelte opgave, og hvilke omkostninger der er forbundet med den. Uanset om du køber materialer eller bruger mandetimer, bør du altid knytte det til en konkret byggesag, så du får det fulde billede og bliver stærkere til risikostyring.En effektiv sags- og byggestyring vil desuden give dig en konkurrencefordel, idet du kan følge sagerne og nå at korrigere, hvis noget er ved at køre skævt, ligesom du kan udarbejde bedre kalkulationer til tilbud. Sagsstyring er også nøglen til at holde omkostningerne nede, og vores analyse viser, at branchens bedste netop har et lavere forbrug af både varer og mandetimer. 

Optimering af arbejdskapitalen
Vores analyse viser, at der ikke er forskel på de faste omkostninger målt i forhold til omsætning hos de bedste virksomheder og gennemsnittet, men går vi nærmere ind i tallene, kan vi se, at de bedste 25 procent af virksomhederne i branchen har betydeligt færre omkostninger til personale i forhold til gennemsnittet. De bedste i branchen er altså i stand til at få mere ud af personalet og derved opnå en højere indtjening.

Øget digitalisering styrker interne processer og kompetencer
For at styrke fokus på økonomi og kernekompetencer kommer du ikke uden om en digitaliseringsproces. Fordelen er, at it-værktøjerne på markedet i dag er forholdsvis nemme at komme i gang med, og vælger du de rigtige løsninger, understøtter de effektivisering af processerne i din virksomhed. 

Det er vigtigt, at du benytter it-værktøjer, der understøtter din forretning. Hvis du for eksempel kræver, at svendene registrerer timer og materialeforbrug, skal det være nemt for dem at gøre det – for hvis ikke alt bliver korrekt, får du et forkert billede at styre efter.
Se hvordan tallene har udviklet sig siden 2012