Anerkendelse øger selvværdet

Det sjældne menneske, der oprigtigt opfylder andres behov for anerkendelse er så værdsat, at selv bedemanden vil være ked af det, når han dør. Sådan sagde William James, engelsk forfatter. Hør, hvordan du kan være med til at øge selvværdet hos dine folk - og på magisk vis også hos dig selv.

Anerkendelse øger selvværdet

Får vi anerkendelse, gavner det vores selvværd, og så skal der meget mere til, før vi lader andre ødelægge vores humør (og arbejdsglæde). Så er vi mindre på vagt overfor, om noget andre siger eller gør kunne tolkes som et angreb på vores person eller faglighed. Vi bliver med andre ord mindre nærtagende og mere tilgivende overfor andres måske mindre heldige adfærd. Det sætter os i stand til at møde andre mere åbent og nysgerrigt og derfor lytte og kigge efter det positive, andre kan bidrage med. Med andre ord blomstrer vores evne til at samarbejde. Så vokser arbejdsglæden og dermed produktiviteten.

Tro på det bedste i andre

Din medarbejder (eller kollega) mærker det straks, hvis du kan møde ham på den måde. Han føler sig anerkendt og får ubevidst lyst til at anerkende dig tilbage. Du er jo i bund og grund en positiv person med et højt niveau af kvalitetsbevidsthed, hvad angår mennesker, tænker han. Og så er den positive spiral sat i gang, og lykkefølelsen breder sig inde i dig. Du anerkender andre og modtager derfor selv den anerkendelse, du har brug for. VUPTI, så fik du også selv mere arbejdsglæde.

Derfor bliver det at tro på det positive i andre mennesker en selvopfyldende profeti. Tror du på det, fokuserer du på det, og så er sandsynligheden for, at du ser det positive langt større. Anerkendelse skal være konkret og ærlig. Til gengæld kan du anerkende din medarbejder for alt lige fra den kop kaffe han uopfordret tog med til dig fra kantinen til et godt råd til ferien i Barcelona og den flotte løsning af en konkret arbejdsopgave.

Du bliver nødsaget til at kunne lide dine medarbejdere

Ellers får du svært ved give troværdig Ros & Anerkendelse til andre. Uærlig Ros & Anerkendelse virker nemlig lige modsat hensigten. Hvis du har medarbejdere, der aldrig fortjener ros, skal du skille dig af med dem – eller prøve at rose dem og se hvad der sker. Måske bliver du positivt overrasket. 

På jobbet vil vi gerne anerkendes for vores indsats og resultater som medarbejder men også som menneske (kollega). Udenfor arbejdslivet vil vi gerne anerkendes som far, mor, fodboldtræner, bestyrelsesmedlem i børnehaven, ægtemand osv. Du kan altid finde noget at anerkende de mennesker, du omgås, for. Det er bare med at komme i gang, for nu ved du, at det kan betale sig!