Byggebranchen må aldrig glemme likviditetsstyringen

Hvor mange penge har du ude at svømme?

Søren Kofoed-Sørensen, direktør i Lokale Kunder Erhverv, Danske Bank, giver her råd om at optimere likviditeten i byggebranchen.

Indledningsvis lidt om likviditet: I mange brancher, men i byggebranchen i særdeleshed, er likviditet som blod i årerne. Uden likviditet dør man, selvom man har travlt med en fyldt ordrebog og mange folk i arbejde. For det kan tage lang tid, før et dyrt byggeri bliver betalt. Og i den tid skal der hele tiden være den fornødne likviditet til at betale lønninger, A-skatter, dine leverandørers regninger, moms og meget mere.

Brug banken som sparringspartner
Det gælder med andre ord om at styre sin likviditet klogt. Og mit første gode råd om likviditetsstyring er: Hav en løbende dialog med din bank om behovet for likviditet. Det er bedre at være transparent og på forkant end at køre til kanten og håbe det bedste. Trækker man bare over i stedet for at få ændret kreditrammen i en snak med banken, kan det blive dyrt og påvirke både kreditgivningen og tilliden ved fremtidige projekter.

Tal med din bank i opgangstider, når virksomhedens behov for likviditet øges på grund af mange ordrer. Og tal med banken i de perioder, der køres på lavt blus. Historisk set går det op og ned, og bankerne har stor erfaring i at se på historiske tal i virksomheden og i samfundet og har dermed en god fornemmelse for, hvordan likviditeten og behovene vil udvikle sig. Banken har også modeller, som kan beregne de fremtidige behov, så du kan få hjælp til at planlægge dit likviditetsbehov optimalt.

Send fakturaer med det samme
Et andet godt råd er at sende fakturaer med det samme i stedet for at vente til den sidste dag i måneden. Pludselig har man en masse fakturaer liggende, som lige så godt kunne være vekslet til penge i kassen. Det hæmmer cashflowet og skader likviditeten. Lad ikke andre bruge dig som billig bank eller være årsag til, at du trækker mere end nødvendigt på din kassekredit.

Overvej også at sætte dit it-system op til automatisk bogføring, så ind- og udbetalinger straks registreres med det rigtige fakturanummer, når pengene går ind og ud af kontoen i banken. Det sparer tid og omkostninger, og det giver overblik.

Hold øje med lange betalingsfrister
Dine leverandørers betalingsbetingelser bør du også sætte dig ind i og forholde dig til. Især større virksomheder kan have lange betalingstider. Det gør, at du i flere måneder kan komme til at binde dine penge forkert og mangle dem til at styrke væksten i din egen virksomhed.

Råd til nye i branchen
Hvis du starter ny virksomhed i entreprenør- eller byggebranchen, er banken typisk ikke din primære finansieringskilde, før de første ordrer dukker op. Læg hånden på kogepladen, kom med egenkapital, nogle ordrer og en basisplan, inden banken bliver en naturlig del af din finansiering. Bankerne er sat i verden for at tage moderate risici, og vi kender vores samfundsansvar, men vi stiller ikke såkaldt risikovillig kapital til rådighed og vurderer hele tiden balancen mellem at tage en risiko og at få et rimeligt afkast på vores kreditgivning.

Og til sidst: Overvej leasing. Hvorfor binde unødvendigt mange penge i køretøjer, produktionsapparat og så videre? Lad pengene arbejde i virksomheden i stedet. Via vores datterselskab Nordania Leasing ved vi meget om muligheder for at lease frem for at eje.
Danske Bank har erhvervscentre i hele landet – alle bemandet med erfarne rådgivere med kendskab til byggebranchen.